Začíná dvoudenní summit EU: Jaké agendě se budou evropští lídři věnovat?

V Bruselu se bude během dnešního a zítřejšího dne konat summit předních zástupců členských států Evropské unie. Jedná se o tradiční shromáždění čelní lídrů unie před létem. Letošní summit je nicméně díky mnoha aspektům zcela jedinečný. Představitelé unijních zemí se tentokrát do Bruselu sjíždějí za poměrně nejisté situace, která dvoudenní vyjednávání zcela jistě neučiní lehkými. Na stole leží zcela zásadní agenda, se kterou se hlavy států či jejich vlád musí vypořádat. O jakých tématech se tedy dnes a zítra bude v Bruselu jednat?

Začínající summit může přinést zásadní spory mezi lídry současné Evropské unie, jedná se totiž o zcela klíčové setkání nejdůležitějších unijních představitelů po celoevropských volbách. Témata, která se budou na Evropské radě v průběhu nadcházejících dnů řešit, budou mít zásadní dopad na budoucí nastavení a směřování celé unie.

Primárním tématem jednoznačně bude volba nových představitelů unijních institucí. Od voleb, které se konaly téměř před měsícem, stále mezi politickými skupinami v Evropském parlamentu ani mezi premiéry členských států neexistuje shoda na tom, kdo by měl stát v čele nejdůležitějšího unijního tělesa – Evropské komise. Koho na post, který nyní zastává Jean-Claude Juncker, dosadit, se nemůžou shodnout ani blízcí partneři a představitelé Francie a Německa.

Zatímco se kancléřka Merkelová netají podporou středo-pravicového lídra největší politické strany Manfreda Webera, její francouzský protějšek – prezident Macron si na post předsedy komise představuje spíše středo-levicového Franse Timmermanse nebo unijního vyjednavače brexitu – Michela Barniera. Pokud se ani tyto dva pomyslné „pilíře“ současné EU nemohou shodnout na jednom jménu pro budoucího předsedu Komise, představme si, jak těžké bude najít kompromis mezi všemi členskými státy.

A to předseda Evropské komise není jediná pozice, která musí být v blízké době obsazena. Další posty, pro něž se hledají vhodní kandidáti jsou: ředitel Evropské centrální banky, předseda Evropské rady a Evropského parlamentu a vysoký představitel unie pro zahraniční záležitosti. Zdá se tak, že summit se bude věnovat především tomu, koho na tyto čelní pozice dosadit.

Co je dále jasné je i skutečnost, že po několika letech dohadování se o brexitu, ať už o jeho průběhu či finálním datu, nebude toto téma předmětem letošního summitu. A představitelé unijních států to zajisté ocení.

Naopak co by se na pořad rozhovorů mohlo dostat, je možné otevření přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Ani tato agenda však nebude bezproblémová, v cestě zahájení dialogu se dvěma balkánskými zeměmi stojí několik současných unijních států – konkrétně Kypr či Německo.

Téma životního prostředí, které hýbe současnou evropskou politikou, se v Bruselu bude jistě řešit také. Mnohé státy se postupně připojují k návrhu Evropské komise, která předkládá plán na snížení uhlíkových emisí a vytvoření uhlíkové neutrality v EU do roku 2050. Proti iniciativě se však staví několik států východní Evropy, které proces přijetí návrhu neulehčují.

Nakonec je třeba zdůraznit, že lídři EU budou také debatovat o dlouhodobém finančním rámci pro následující období 2021-2027, který by mohl být schválen během letošního podzimu.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Summit EU Jean-Claude Juncker Brusel Evropská rada Angela Merkelová Emmanuel Macron rozpočet Brexit životní prostředí Ekologie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy