Muslimské gangy dominují ve věznicích. Mají z nich strach vězni i strážci

V přísně střežených vězeních ve Velké Británii dominují muslimské gangy. Podle zprávy ministerstva spravedlnosti se jich obávají jak vězni, tak i žalářníci. V jejich čele jsou lidé spojení s teroristickými činy.

Studie, založená na rozhovorech s 83 mužskými vězni a 73 zaměstnanci tří vysoce střežených věznicích Británie, rozlišuje mezi širším muslimským bratrstvem, která je „heterogenní skupinou jedinců s odlišnými charakteristikami, chováním a důvody náležení (do skupiny)“ a gangsterským muslimským bratrstvem, které patří do této širší skupiny. Tyto muslimská bratrstva nemají dle výzkumníků nic společného s známou organizací Muslimské bratrstvo.

Respondenti, vězni i strážci, se shodovali, že většina lidí náležejícího do širšího muslimského bratrstva chce praktikovat svou víru mírumilovně. Islám jim dodává pocit smyslu v životě a sounáležitosti, který jim ve vězení chybí. Podle některých strážců je příslušnost k víře pozitivní krok směrem k rehabilitaci a začlenění se do většinové společnosti.

Respondenti však upozorňovali na menší skupinu muslimských vězňů, kteří se slučovali v gangu, který se skrýval pod rouškou náboženství. Někteří vězni s širšími znalostmi islámu však tvrdili, že členové gangu o náboženství, např. o pěti pilířích islámské víry, moc nevědí. Nicméně, jediný významný gang ve vězeních byl právě tento muslimský.

Výzkumníci zjistili, že gang má jasnou a pevně danou strukturu vedení. V čele jsou lídři, z toho pro jedno křídlo a pro celé zařízení. Většinou se jednalo o lidi znalé arabštiny, islámu a kteří spáchali teroristické činy, což jim dodávalo respekt u mladších členů gangu.

Lídři navenek vystupovali tak, aby strážci proti nim nemohli nic říct. Ve skrytu ale organizovali násilnosti a vzpoury. Ty vykonávali jejich „následovníci“ a „pěšáci“, díky čemuž se nedalo lídrům nic přisoudit. Speciální skupinou byli tzv. „vymahači“, kteří měli za úkol nutit členy gangy dodržovat pravidla, které lídři předkládali jako islámská, a zajišťovat věrnost gangu.

Gangy neustále hledali nové rekruty. Na mnoho z nich aplikovali psychologické i fyzické násilí, aby je přinutili přidat se ke skupině. Gangy mohly přinutit rekruty i více sofistikovanými způsoby, např. ostrakizací daného jedince, kterému se následně vyhýbali další vězni.

Nečlenové gangu, včetně příslušníků muslimského bratrstva, se jej báli. Členové gangu vždy hledali příležitost k násilí a jsou připraveni spáchat pomstu na tom, kdo byl s nimi ve sporu. Podle jednoho muslimského vězně je jedinou možností, jak se jim vyhnout, přejít do méně přísně střeženého vězení, kde nemají takovou sílu.

Strážci též poukazovali na to, že členové gangu jsou velmi násilní. Spíše než náboženství to připisovali celkové charakteristice gangu, který je proti autoritám a má ve své DNA sklony k násilnostem. Báli se však toho, že by v případě potencionálních incidentů by byli přečísleni.

Paul Stott, výzkumník z Centre for the Response to Radicalisation and Terrorism z think-tanku Henry Jackson Society poukazuje na to, že soustředění gangů kolem víry je poměrně chytrou taktikou, protože kdykoliv mohou tvrdit, že jsou terčem diskriminace. Autority se tak raději budou vyhýbat konfliktům s nimi než aby byly obviněny z rasismu či náboženské diskriminace, sdělil Stott serveru The National, publikovaném v Spojených arabských emirátech.

Podle profesorky Nohy Mellorové z University of Bedfordshire je nebezpečné nechat tyto gangy, aby ve věznicích zapustily kořeny. Poukazuje na to, že jejich rozdělení na „bratra“ a „nebratra“ je v jádru dualistického a nenávistivého myšlení teroristických skupin jako je Al-Káida nebo Islámský stát. Tito vězni se tak snadno mohou stát teroristy.

Dle posledních statistik je v Anglii a Walesu 13 008 muslimských vězňů, což představuje 15% z celkového počtu vězňů. 175 těchto vězňů je obviněno z trestních činů souvisejících s terorismem.

Související

Více souvisejících

Muslimové islám Věznice gangy Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy