Merkelová šéfkou EU? Němci chtějí ovládnout Unii

Během dvoudenního summitu konaného v pátek a sobotu se lídři EU neshodli na obsazení klíčových funkcí v evropských institucích. V kuloárech se dlouhodobě spekuluje o tom, že by si evropští lídři včetně premiérů Visegrádu přáli za vůdkyni Evropské rady německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta má svá želízka v ohni nejen pro šéfa Evropské komise, ale i Evropské centrální banky.

Naposledy Merkelovou jako vůdkyni Evropské rady podpořil bývalý šéf německých Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), Sigma Gabriel. Podle něj je „nejlepší pro tento úkol,“ protože zná „váhu Evropy ve světě“ a do úřadu může „přinést mnohá léta zkušeností jako hlava vlády“.

Německý deník Die Spiegel v květnu uvedl, že Merkelovou by v čele Evropské rady rád vidět i francouzský prezident Emmanuel Macron a řada dalších evropských státníků včetně českého premiéra Andreje Babiše a dalších představitelů zemí Visegrádu. Ty přitom jsou často k Merkelové velmi kritické.

Nicméně, podle Spiegelu to není tak překvapivé. Tito státníci jsou ještě kritičtější k Evropské komisi. Od Merkelové si mají slibovat, že právě vliv Evropské komise omezí a naopak posílí poměrně omezený vliv Evropské rady, která sestává z hlav vlád členských států EU. Jakkoliv jsou vůči Merkelové kritičtí, uznávají, že je zkušená politička s značným vlivem, tvrdí Spiegel.

Zkušenost Merkelové jako dlouholeté kancléřky Německa považuje za vhodné kritérium i respektovaný magazín Politico, který by ji rád viděl na pozici šéfky Evropské komise. Dle něj kancléřka, která po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem byla médii označena za „vůdkyni svobodného světa“, už dříve dokázala, že má sílu a odvahu čelit ruskému či čínskému prezidentovi či samotnému Trumpovi jakožto osobám, kteří nějakým způsobem představují pro EU výzvu, ne-li přímo nebezpečí.  

Jako více než vhodnou náhradu za bývalého lucemburského premiéra a současného šéfa Evropské komise, Jean-Claudea Junckera, by Merkelovou viděl i současný lucemburský premiér Xavier Bettel. Nedávno řekl stanici CNBC, že Merkelová by byla „perfektní“ kandidátkou do čela Evropské rady či Evropské komise.

Samotná Merkelová opakovaně uvedla, že nemá zájem jít do čelních pozic klíčových institucí EU. Sama podporuje systém tzv. „spitzenkandidátů“, kdy do boje o čelo Evropské komise se uchází představitelé nejsilnějších politických stran utvořených po volbách do Evropského parlamentu. Merkelová by tak na místě šéfa Evropské komise ráda viděla Manfreda Webera, vedoucího kandidáta Evropské lidové strany (ELS), která vyhrála nedávné eurovolby.

Proti němu se ale postavil francouzský prezident, který kritizuje celý systém spitzenkandidátů (proti systému je i Babiš a další). Weber navíc nemá podporu dalších hlavních stran Evropského parlamentu. Španělský socialistický premiér Perdo Sánchez např. navrhuje prvního místopředsedu Evropského komise a vedoucího kandidáta Strany evropských socialistů (PES), po ELS druhé nejsilnější strany v Evropském parlamentu, Franse Timmermanse.

Kdyby Weber či Merkelová se dostali do čela Evropské komise, bylo by to po více než 50 letech, kdy by byl ve vrcholné pozici EU Němec. Naposledy se tak stalo v letech 1958-1967, kdy byl v čele Evropské komise Walter Hallstein, vůbec první předseda Evropské komise, upozorňuje Politico.

Nicméně, kdyby Merkelové nevyšel Weber či ona sama neusilovala o pozici šéfky Evropské rady či Evropské komise, nemusí nutně smutnit, že by Německo ve vrcholných pozicích EU nemělo svého představitele. Má totiž další želízko v ohni, šéfa Německé spolkové banky, Jense Weidmanna, který se uchází o křeslo šéfa Evropské centrální banky.

Podle agentury Bloomberg Merkelová se pokouší dostat do čela evropských institucí alespoň jednoho kandidáta. Pokud by nevyšel Weber, pak lze předpokládat, že začne tlačit na Weidmanna. Jejím argumentem je, že Německo jako největší a nejpočetnější evropská ekonomika by si zasloužila svého člověka v čelních institucích EU.

Nebude to mít však lehké. Proti Weidmannovi se zřejmě postaví jihoevropské národy kvůli jeho přísnému pohledu na dluhovou problematiku. Merkelová však může stavět na tom, že při obsazování čelních pozic v EU se hledí i k tomu, aby se žádná strana necítila příliš ukřivděně a každá měla své zastoupení.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová evropská komise Evropská rada Manfred Weber (šéf EPP) Německo

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy