Blíží se konec řeckého premiéra Tsiprase? Průzkumy předvídají propad vládnoucí Syrizy

Již za dva týdny, 7. července, si Řekové budou ve všeobecných volbách vybírat 300 členů, kteří nově usednou v tamějším parlamentu. 250 z nich je voleno na základě tzv. proporčního volebního systému a zbývajících 50 mandátů je přiděleno té straně, která ve volbách získá nejvíce hlasů. V posledních parlamentních volbách, které se v Řecku konaly v roce 2015, zvítězila levicová strana současného premiéra Alexise Tsiprase SYRIZA – která tehdy získala okolo 36 procent hlasů. Letos to však vypadá, že se Syriza vítězství nedočká.

Výsledky průzkumů veřejného mínění posledních několika měsíců poukazují na to, že by se vítězem nadcházejících řeckých všeobecných voleb měla stát středopravicová konzervativní strana Nová demokracie. Ta současně zabodovala už v květnových evropských volbách, ve kterých, na základě získaných hlasů, získala celkem 8 z 21 křesel v Evropském parlamentu. Aktuálně vládnoucí Syriza obsadí v novém europarlamentu křesel pouze šest.

Kvůli tomuto znepokojivému výsledku voleb do Evropského parlamentu se předseda vlády  Alexis Tsipras rozhodl pro vyhlášení předčasných národních voleb. Vzhledem k měnícímu se „politickému klimatu“ v Řecku však jemu, ani jeho politické straně, tato předčasná volba vítězství pravděpodobně nezajistí.

Zatímco v roce 2015 získala Syriza téměř 36 procentní podporu a Nová demokracie 28 procentní, letošní průzkumy ukazují hodnoty přesně opačné.

Nejaktuálnější průzkum, jehož výsledky byly zveřejněny dnes, poukazují na možné vítězství Nové demokracie se ziskem přibližně 38,5 procent všech hlasů. Syrizu by dle stejného průzkumu naopak volilo oněch 29 procent občanů, zdůrazňuje průzkum společnosti Metron Analysis.

Třetí místo průzkumy odhadují středo-levicové alianci Hnutí za změnu, které přisuzují zisk 7-8 procent hlasů.

Související

Více souvisejících

Řecko Syriza (řecká levice) Alexis Tsipras EU (Evropská unie) Nová demokracie (Řecko) Volby průzkumy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy