Umělá palma v centru Varšavy "uschla", teď zas "ožila"

Umělohmotná palma v centru Varšavy se v sobotu opět zazelenala poté, co jí začátkem měsíce "uschly" listy. Na svých internetových stránkách o tom informoval list Gazeta Wyborcza. Aktivisté tímto způsobem chtěli upozornit na znečištění ovzduší.

Gazeta Wyborcza napsala, že pohled na palmu "rostoucí" již roky uprostřed Kruhového objezdu Charlese de Gaullea před časem obyvatele Varšavy zaskočil, protože na stromě se objevily suché listy, ačkoli je z plastu. "Smrt palmy má upozornit na problémy, jakými jsou znečištěné ovzduší a globální změna klimatu," uvedli počátkem června polští zástupci ekologické platformy GRID, která vznikla ve spolupráci Programu OSN pro životní prostředí se švýcarskými institucemi. Polsko, které většinu elektřiny vyrábí z uhlí, se řadí k zemím Evropské unie s nejvíce znečištěným ovzduším.

Palma "uschla", protože na ni organizátoři happeningu připevnili skutečné suché palmové listí dovezené z Francie. V sobotu se ale znovu zazelenala a listy vypadají lépe než dříve, neboť prošly renovací.

Palma na Kruhovém objezdu Charlese de Gaullea, která u návštěvníků Varšavy vyvolává nezřídka údiv, je dílem umělkyně Joanny Rajkowské. Umělohmotný datlovník pravý uprostřed objezdu rozdělujícího bulvár Aleje Jerozlimskie (Jeruzalémské) "zasadila" v roce 2002 po návštěvě v Izraeli. Chtěla připomenout Varšavanům, že jedna z hlavních tříd v polském hlavním městě dostala název po dávné židovské čtvrti nazvané Nowa Jerozolima (Nový Jeruzalém).

Související

Více souvisejících

Varšava Polsko

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 21 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Hasiči zasahují po srážce vlaku v Pardubicích, Česká republika, 5. června 2024. Prohlédněte si galerii

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

včera

Petr Pavel a Zuzana Čaputová

Čaputová dorazila do Česka na svou poslední zahraniční cestu

Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva dnes odpoledne na Pražském hradě přivítali končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou s partnerem Jurajem Rizmanem. Čaputová touto dvoudenní návštěvou krátce před ukončením svého pětiletého mandátu zakončuje své rozlučkové zahraniční cesty.

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Nebyla to ptačí chřipka. Lékaři popřeli tvrzení WHO o prvním úmrtí na světě

Muž z Mexika nakažený ptačí chřipkou zemřel v důsledku chronických chorob, ne na infekci tímto virem, uvedlo podle serveru The Economic Times tamní ministerstvo zdravotnictví. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom minulou středu oznámila, že v Mexiku zemřel člověk na ptačí chřipku, konkrétně na variantu H5N2. Mělo jít o první potvrzený případ úmrtí na nákazu touto nemocí u člověka. 

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Vyšetřování odhalilo motiv střelce z FF UK. Chtěl se pomstít

Muž, který loni v prosinci střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a také dříve v Klánovickém lese a obci Hostouň, jednal samostatně. Podle závěrů vyšetřování, které zveřejnil server Seznam Zprávy s odvoláním na policejní zdroje, se nechtěl pomstít konkrétní osobě, ale celé společnosti.

včera

včera

Fiala vyhodnotil projekt Restart Česka: Zbavili jsme se závislosti na Rusku

Na konferenci Česko na křižovatce 2, které se zúčastnili politici a podnikatelé, byl představen plán na zlepšení země v oblastech jako vzdělání, bydlení a rozvoj dopravní a energetické infrastruktury.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy