Timmermans nahradí Junckera? Rána pro Česko. Na migraci má jiné názory než my, láteří Babiš

Lidé, které dnes mimořádný summit vybere jako nový tým do vedení Evropské unie, musí být dostatečně zkušení a musí se chtít soustředit na některá konkrétní témata, jako je bezpečnost Evropanů, boj s klimatickými změnami nebo růst a modernizace evropského hospodářství. Při příchodu na večerní jednání v Bruselu to novinářům řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Německá kancléřka Angela Merkelová naznačila, že dnešní jednání budou "velice obtížná", podle ní je zejména třeba vyhnout se konfliktu s Evropským parlamentem.

Jako osoby s dostatečnou zkušeností zmínil Macron například nynějšího prvního místopředsedu komise Franse Timmermanse, vyjednavače pro brexit Michela Barniera a komisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. K Timmermansovi v čele EK se ale při příjezdu na summit vyjádřil odmítavě český premiér Andrej Babiš.

Naopak současný šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vidí Timmermansovu kandidaturu optimisticky. "Frans je jeden z lidí, s nimiž je nutno vážně počítat," řekl při příchodu na jednání.

Macron tak stejně jako minulý týden na řádném summitu unie ke stejnému tématu vynechal jméno německého europoslance Manfreda Webera. Toho do čela Evropské komise prosazují v květnových volbách do europarlamentu vítězní lidovci z Evropské lidové strany (EPP) a dosud za ním stála i německá kancléřka Merkelová.

Právě trvání lidoveckých premiérů a prezidentů na Weberovi řádný summit EU před týdnem zablokovalo. A od té doby se o řešení složité otázky intenzivně vyjednává.

Pro dnešní jednání zřejmě předseda schůzky Donald Tusk počítá s variantou, že by se Weber stal novým předsedou europarlamentu a vedení komise by připadlo socialistovi Timmermansovi. Kuloární teorie v takovém případě zmiňují možnost, že by se po Tuskovi koncem roku stal novým předsedou Evropské rady například končící belgický premiér Charles Michel, či jeho nizozemský kolega Mark Rutte.

Macron by chtěl rychlé rozhodnutí o funkcích, které může summit přímo ovlivnit, především tedy o nástupci Junckera v čele komise, o novém vysokém představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku a o tom, kdo vystřídá Tuska při vedení unijních summitů. Řešení by podle něj mělo odrážet geografickou rovnováhu napříč unií i co nejspravedlivější zastoupení mužů a žen. O novém šéfovi Evropské centrální banky (ECB) podle něj padne rozhodnutí až něco později.

S možným nástupem Timmermanse do čela komise mají ale problém nejen státy ze středu a východu Evropy, včetně zemí Visegrádské skupiny, tedy Polska, Maďarska, Slovenska a ČR, ale také údajně například Italové. Premiér Babiš Timmermansovo jméno při příchodu jednoznačně odmítl s tím, že není vhodnou osobou, která by mohla sjednotit Evropu.

"Je pravda, že pan Timmermans se vícekrát vyjádřil negativně k našemu regionu, a taky měl úplně jiné názory na migraci, než máme my," uvedl Babiš, který současného místopředsedu EK popsal jako "člověka, který bývalé východní Evropě moc nefandí". Země V4 by si podle českého premiéra rovněž představovaly vyšší zastoupení žen ve vedoucích funkcích. Babiš v této souvislosti konkrétně hovořil o komisařce Vestagerové.

Ještě před zasedáním Evropské rady probíhají v Bruselu neformální jednání. Premiéři V4 se setkali s Angelou Merkelovou, @EmmanuelMacron i @GiuseppeConteIT. pic.twitter.com/N95hM6mOBf

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 30. června 2019

Summit se obvykle snaží o konsensuální rozhodování, Tusk už ale dal najevo, že o věci může nechat hlasovat, rozhodnutí chce totiž mít dnes v noci či nejpozději v pondělí. V týdnu totiž bude europarlament vzešlý z květnových voleb hlasovat o svém novém předsedovi.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 
Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron EU (Evropská unie) evropská komise Frans Timmermans Michel Barnier Donald Tusk Mark Rutte (VVD - Lidová strana pro svobodu a demokracii) Angela Merkelová Jean-Claude Juncker Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 2 hodinami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 2 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 13 hodinami

Počasí příští týden: Teploty v maximech vystoupají až na 24 stupňů

Příští týden teploty v maximech vystoupají až na 24 stupňů. Vyplývá to z předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy