Kdo stane v čele EU? Mimořádný summit v Bruselu začal s velkým zpožděním

Po několika odkladech a s tříhodinovým zpožděním začal dnes summit EU, který řeší obsazení klíčových funkcí ve vedení unie. Informoval o tom mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska Preben Aamann. Kýžená dohoda o obsazení postů v čele Evropské komise, Evropského parlamentu a dalších institucí se rodí velice komplikovaně a šéfové států a vlád hledali možný kompromis během série schůzek a konzultací.

Ačkoli jediným bodem dnešního summitu jsou personální otázky, předpovídali političtí lídři už při dnešním příjezdu do budovy Evropské rady dlouhá a obtížná jednání. Kompromisní kandidát pro obsazení vlivného postu v čele Evropské komise totiž stále není v dohledu a během odpoledne vzaly za své i některé předpoklady ohledně možných favoritů.

Kanzlerin #Merkel vor Beginn des Sondertreffens des Europäischen Rates zur Besetzung der EU-Spitzenposten: Es werden keine einfachen Beratungen - für mich ist wichtig, einen Konflikt zwischen dem Europäischen Rat und dem Europäischen Parlament zu vermeiden. #EUCO pic.twitter.com/KT6DMeUXno

— Steffen Seibert (@RegSprecher) 30. června 2019

Dlouho se zdálo, že nejblíže nominaci do čela komise je socialistický kandidát Frans Timmermans. Proti takovému návrhu ale od počátku jednoznačně vystupovali premiéři zemí visegrádské skupiny, tedy Polska, Maďarska, Slovenska a ČR, kteří shodou okolností patří sami k různým evropským politickým frakcím.

Nominace Timmermanse měla být údajně součástí širší dohody, která by křeslo předsedy europarlamentu přinesla Manfredu Weberovi z Evropské lidové strany (EPP). Podle dostupných informací se ale někteří prezidenti a premiéři hlásící se k EPP dnes postavili proti tomuto řešení, domluvenému neformálně na okraj jednání skupiny G20 v Japonsku.

Krach této dohody by mohl pomoci stávající komisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové patřící k evropským liberálům. Podle některých diplomatů je prý ale i toto jméno nyní už mimo hru a diskuse tak začínají prakticky nanovo.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Summit EU Frans Timmermans Manfred Weber (šéf EPP) evropská komise

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy