Tragédie v černouhelném dole, v Katovicích zemřeli tři horníci

Tři horníci zahynuli dnes po silném otřesu v černouhelném dole v Katovicích na jihu Polska. S odvoláním na majitele dolu, těžební společnost PGG, o tom informovala agentura PAP. Šest dalších horníků utrpělo zranění a je v nemocnici. Od počátku tohoto roku jde co do počtu obětí o nejtragičtější důlní neštěstí v Polsku.

Neštěstí se stalo v dole Murcki-Staszic, který se nachází jižně od centra Katovic, zhruba 50 kilometrů severovýchodně od hranic s Českem. Otřes o síle 2,66 stupně postihl podle mluvčího PGG Tomasze Glogowského důl ve 14:12 SELČ. Podle agentury PAP jej bylo cítit i na povrchu. Pod zemí v tu dobu na ražbě štoly pracovalo devět lidí.

Dva horníci zahynuli přímo v dole, třetího v bezvědomí vynesli na povrch, později ale svým zraněním podlehl. Tři z šesti zraněných se dostali podle serveru listu Gazeta Wyborcza na povrch sami, tři další muže museli vynést záchranáři. Viceprezident PGG Piotr Bojarski uvedl, že zranění jsou v dobrém stavu.

Polský premiér Mateusz Morawiecki se podle šéfa jeho úřadu rozhodl přiznat vdovám a sirotkům po třech hornících, kteří dnes v dole zahynuli, zvláštní rentu. Do Katovic zamířil ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski.

Tragédie v katovickém dole Murcki-Staszic je co do počtu obětí letos největším důlním neštěstím v Polsku. Celkem od počátku tohoto roku zahynulo v polském těžařském průmyslu již 16 lidí, z toho 12 v černouhelných dolech.

Související

Více souvisejících

Polsko doly Horníci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy