Italská strana podplacená Ruskem? Ligu severu vyšetřuje prokuratura

Milánská prokuratura dnes začala vyšetřovat možnou mezinárodní korupci týkající se údajného ruského financování italské vládní strany Liga. Informoval o tom list La Repubblica. Kauza spojená s údajnou tajnou dohodou o prodeji ruské nafty, z níž prý krajně pravicová strana těžila, ožila poté, co ve středu americký web Buzzfeed zveřejnil nahrávky ze schůzky zástupců Ligy a Ruska. Týdeník L'Espressona moskevské jednání upozornil už v únoru. Matteo Salvini, šéf Ligy a zároveň nejvýraznější osoba italské vlády, tvrdí, že z Moskvy nikdy nedostal ani rubl. L'Espresso i Buzzfeed přiznávají, že není jasné, zda dohoda byla uzavřena a zda Liga nakonec ruské peníze dostala.

"Věc vyšetřujeme, abychom zjistili, zda byly porušeny zákony, nebo nikoli," řekl milánský nejvyšší státní zástupce Francesco Greco. Podle zdroje agentury Reuters vyšetřovatelé věděli o existenci nahrávky už před jejím zveřejněním. Italské zákony zapovídají dary politickým stranám od zahraničních subjektů. Opoziční levicová Demokratická strana žádá, aby Salvini vše vysvětlil v parlamentu.

Podle deníku L'Espresso se s trojicí Rusů v moskevském hotelu Metropol setkal Salviniho bývalý mluvčí Gianluca Savoini a dva další Italové loni 18. října. Jednali spolu hodinu a čtvrt a domlouvali obchod, při němž by velká ruská ropná společnost prodala italské energetické společnosti Eni za rok nejméně tři miliony tun nafty s nízkým obsahem síry v hodnotě 1,5 miliardy dolarů (přes 34 miliard Kč). Transakci měli provést prostředníci a při prodeji se počítalo se slevou, líčí průběh vyjednávání BuzzFeed.

Analytikové z energetického odvětví pro BuzzFeed úhrn slevy odhadli na 65 milionů dolarů (bezmála 1,5 miliardy Kč). Tyto peníze pak měly tajnými finančními kanály doputovat na konto Ligy.

"Příští květen se konají evropské volby. Chceme Evropu změnit. A nová Evropa musí mít blízko k Rusku jako dřív, protože chceme získat zpět svou suverenitu. Salvini je první, kdo chce Evropu změnit. Spolu s našimi evropskými spojenci," říká jeden z Italů anglicky na loňské nahrávce. Salvini, kterému se na záznamu přezdívá "evropský Trump", se tehdy v Moskvě oficiálně účastnil obchodní konference.

"Od nikoho ze zmíněných (ve zprávě) osob jsem nedostal ani rubl," řekl agentuře ANSA Savoini, který předsedá kulturnímu sdružení Lombardie-Rusko a Lize zprostředkovává kontakty v Rusku. "Zbytek jsou nactiutrhačné narážky, jsem ve spojení se svými právníky," dodal. Několika deníkům dnes řekl, že na nahrávce nepoznává svůj hlas. Připustil nicméně, že se setkal se skupinou nejmenovaných ruských podnikatelů.

Třebaže bývalý mluvčí šéfa Ligy nezastává žádnou oficiální funkci ve vládě, Salviniho při všech cestách do Moskvy doprovází. To on uzavřel spojenectví Ligy s Putinovou stranou Jednotné Rusko a od samého počátku vedl jednání o ruském financování Ligy, tvrdí L'Espresso. Do Ruska, na Krym a do Donbasu uskutečnil desítky cest.

Salvini své sympatie k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nijak neskrývá a je pro pro zrušení sankcí EU proti Rusku.

Putin minulý týden oficiálně navštívil Řím a Vatikán. Vládní večeře s ním se zúčastnil Salvini i Savoini. "Salvini má k naší zemi velmi vřelý vztah," řekl deníku Corriere della Sera ruský prezident, který je s Ligou "neustále v kontaktu".

Italský soud minulý rok dal Lize 75 let na to, aby státu splatila 49 milionů eur (1,25 miliardy Kč), které zpronevěřilo bývalé vedení strany, připomněla agentura Reuters. Salvini tehdy varoval, že Liga může zbankrotovat.

Po mediálně sledovaných kauzách s humanitárními loděmi volební preference Ligy stouply na počátku měsíce na rekordních 38 procent.

Související

Více souvisejících

Matteo Salvini (Liga severu) Itálie Rusko Liga Severu (Itálie)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy