KOMENTÁŘ: Evropská unie je poprvé pod ženským vedením

Komentář Anety Navrátilové - Je tomu teprve pár dní od toho, co se novou předsedkyní nejvyšší unijní instituce poprvé v historii evroských společenství stala žena. Německá politička Ursula von der Leyenová je ta, která v následujících pěti letech povede Evropskou komisi - těleso, kterému mimo jiné náleží legislativní iniciativa. Jaké legislativní akty během následujícího volebního období z iniciativy komise pod ženským vedením pravděpodobně vzniknou, jsme mohli ze slov von der Leyenové už pochopit. Čemu chce však většina z nás nyní přijít na kloub, je to, jak moc feministická Evropská unie pod jejím vedením bude. Bývalá (dosluhující) spolková ministryně obrany totiž o Evropě hovoří jako o ní - o ŽENĚ.

Už samotná skutečnost, že do čela unijní instituce byla poprvé od 50. let minulého století zvolena žena, poukazuje na měnící se politické i společenské "klima" na kontinentu. Rovnost mužů a žen označila německá politička von der Leyenová v jednom ze svých tweetů za "téma, které je blízké jejímu srdci". Z tohoto můžeme vyvozovat, že bude na rovnost pohlaví klást v následujících letech nemalý důraz.

Tomu, že se můžeme těšit na genderově rovnější a spravedlivější  Evropskou unii, odpovídá i přání von der Leyenové, aby se její komise z poloviny skládala z žen. Čerstvě zvolená předsedkyně Evropské komise navíc po jednotlivých členských státech požaduje, aby jí na pozice unijních komisařů předkládali vždy jak jméno mužského kandidáta, tak zároveň i ženy. Jak velkou feministku si tedy nedávno zvolený Evropský parlament právě do svého vedení dosadil?

I po přihlédnutí ke skutečnosti, že Ursula von der Leyenová byle (a doposud stále je) i první ženskou německou ministryní obrany, lze s velkou pravděpodobností očekávat, že feminismus a prosazování rovných práv a možností žen bude pro její funkční období více než charakteristické. Stejně jako pro ni bylo charakteristické v její dosavadní politické kariéře.

Ursula von der Leyenová patří v Německu mezi velice uznávané a úspěšné političky, jednu dobu dokonce kolovaly dohady o tom, že by to mohla být právě ona, kdo v kancléřském křesle nahradí Angelu Merkelovou. V době, kdy von der Leyenová působila coby spolková ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež (2005-2009, pozn. red.) vznášela a následně se zasazovala o řešení takových témat, která byla v Německu v té době "tabu".

K jejím úspěchům můžeme zcela jistě řadit například zákon upřesňující, že výchova dítěte je stejně jako matčina, tak i otcova práce. Následně se zasadila o změnu názvu mateřské dovolené na dovolenou rodičovskou.

Klíčové v tomto okamžiku je uvědomit si, o jaké době se bavíme - bavíme se totiž o období, kdy byla von der Leyenová ministryní za silně konzervativní CDU. Proto byly její postoje k rodičovství a rovnosti pohlaví nejprve považovány za kontroverzní (označovány za tzv. konzervativní feminismus), zanedlouho na to na ně však bylo nahlíženo jako na "revoluční".

Evropská komise by měla ve svém novém složení začít pracovat od 1. listopadu 2019. 

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Ursula von der Leyenová Jean-Claude Juncker evropská komise feminismus evropský parlament Evropské volby 2019

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy