Zemřel Kazimierz Albin. Poslední Polák, který přežil první transport do Osvětimi

Zemřel poslední přeživší Polák z prvního transportu do nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na sdělení osvětimského muzea, podle něhož Kazimierz Albin skonal v noci na dnešek ve věku 96 let.

"S velkým zármutkem jsme přijali zprávu, že zesnul Kazimierz Albin, poslední z přeživších z prvního transportu Poláků do německého tábora v Osvětimi," sdělilo museum na svém twitteru.

With great sorrow we received information about the death of Kazimierz Albin, the last living survivor of the first transport of Poles to the German Auschwitz camp (No. 118), a friend of the Memorial, a long-term member of the International Auschwitz Council. He was 96 years old. pic.twitter.com/24VyjSfsdE

— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) July 23, 2019

Albina, který se narodil v roce 1922, zadrželi Němci v lednu 1940 na Slovensku, když se snažil utéct z okupovaného Polska. Následně byl 14. června převezen do Osvětimi prvním transportem polských zajatců. Těm byla vytetována čísla od 31 do 758; Albin měl číslo 118.

Albin byl jedním ze 140.000 až 150.000 nežidovských polských vězňů vězněných v Osvětimi. Většina těchto Poláků v táboře zemřela. V roce 1942 nacisté tento objekt změnili ve vyhlazovací tábor pro milion Židů.

Albin přežil díky znalosti němčiny, která mu zajistila místo kuchaře v kantýně SS. V únoru 1943 odtamtud pak s několika dalšími polskými vězni utekl, když v noci za desetistupňového mrazu nazí přeplavali přes částečně zamrzlou řeku. Poté se připojil k odboji.

Kazimierz Albin Osvětim Polsko

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 32 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy