Krize v Perském zálivu: Státy EU chystají námořní misi, Rusko představilo vlastní plán

Paříž, Londýn a Berlín plánují zahájení "námořní pozorovatelské mise v Perském zálivu". Podle agentury AFP to dnes prohlásil francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Učinil tak v době rostoucího napětí, které minulý týden umocnilo zadržení britského tankeru v Hormuzském průlivu íránskými revolučními gardami. Agentura Reuters s odvoláním na diplomaty uvedla, že misi byla měla velet Francie s Británií a podporují ji také další evropské země. Vlastní koncepci zajištění bezpečné námořní plavby v Perském zálivu dnes představilo Rusko.

"Momentálně zahajujeme evropskou iniciativu s Brity a Němci s cílem vytvořit pozorovací misi v Perském zálivu," řekl francouzský ministr ve francouzském parlamentu. Nezmínil se však, že by plán byl součástí "obranné námořní mise" v Perském zálivu, kterou v pondělí navrhl jeho britský protějšek Jeremy Hunt.

Tensions dans le détroit d'Ormuz : "Il faut mettre en œuvre un processus de désescalade. Nous sommes dans la recherche d’une meilleure sécurisation de la zone maritime. Nous engageons en ce moment une initiative européenne", dit @JY_LeDrian.#DirectAN #Iran #EtatsUnis pic.twitter.com/q4EDh08lqp

— LCP (@LCP) July 23, 2019

Spojené státy 9. července vyzvaly ke zvýšení úsilí o zajištění strategických vod v blízkosti Íránu a Jemenu, které obvinily z útoků na tankery. Írán obvinění popírá.

"Toto je opak americké iniciativy, v níž jde o vytvoření maximálního tlaku na Írán," řekl Le Drian s tím, že záměrem mise má být skutečné uvolnění napětí. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová uvedla, že francouzská diplomacie usiluje o to, aby se Teherán vrátil k dodržování jaderné dohody z roku 2015, kterou loni jednostranně vypověděl americký prezident Donald Trump; Írán v reakci na to přestal dodržovat některá její ustanovení.

Vysoce postavení evropští diplomaté v Bruselu podle Reuters potvrdili, že chystanou námořní misi, jejímž cílem bude chránit důležité námořní cesty, podporují také Itálie, Nizozemsko a Dánsko. Má jí velet Francie spolu s Británií a nebude podléhat Evropské unii, NATO nebo Spojeným státům. Zájem o účast v misi podle nich projevily také Španělsko, Švédsko, Polsko a Německo.

Ruský plán, který dnes představila Moskva, počítá s vytvořením systému kolektivní bezpečnosti za účasti všech států regionu, tedy i Íránu, a vyzývá k likvidaci všech stálých vojenských základen cizích zemí. Bahrajn, který v Perském zálivu leží, je sídlem americké páté flotily, základny mají USA i v Kataru a v Kuvajtu.

V regionu by podle Ruska měla vzniknout "jednotná protiteroristická koalice", která by se kromě boje s extremisty a teroristy v Perském zálivu zabývala i urovnáním konfliktů a sporných problémů. První etapou ruského plánu by bylo nastolení míru v Sýrii, Jemenu a Iráku.

V Perském zálivu by podle ruského plánu měly být pravidelně organizovány "subregionální schůzky ministrů obrany", měly by být zřízeny horké komunikační linky a státy by se měly předem vzájemně informovat o operacích vojenského letectva a o nákupech zbraní.

Související

Jean-Yves Le Drian (vpravo)

Rusko jen předstírá, že vyjednává, řekl francouzský ministr zahraničí

S revolverem u hlavy nelze vyjednávat a Rusko ve skutečnosti vůbec vyjednávat nechce, uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v rozhovoru s deníkem Le Parisien. Ministr opětovně vyzval z okamžitému ukončení bojů a odsoudil ruskou "brutalitu". Sankce proti Rusku se budou podle Le Driana stupňovat tak dlouho, dokud ruského prezidenta Vladimira Putina "nezklidní".

Více souvisejících

Jean-Yves Le Drian Francie Německo Velká Británie Írán Rusko Jeremy Hunt (britský politik)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy