Británie se kvůli brexitu rozpadne? Raab peskuje EU, rázně se ozvalo Skotsko

Evropská unie bude muset změnit svůj tvrdohlavý postoj, pokud se chce vyhnout brexitu bez dohody. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters nový britský ministr zahraničí Dominic Raab. Šéf britské diplomacie rovněž zopakoval, že vláda premiéra Borise Johnsona si přeje uzavřít s Bruselem dohodu, musí být ale připravena i na to, že Spojené království odejde z EU 31. října bez ní. Konfederace britského průmyslu dnes varovala, že na brexit bez dohody není přichystána ani Británie, ani Evropská unie.

"Chceme dobrou dohodu s našimi partnery z Evropské unie," řekl Raab, který rezort převzal minulou středu. Brusel podle něj ale v minulosti zaujal "sérii pěkně tvrdohlavých postojů", které bude muset změnit, aby se zabránilo brexitu bez dohody.

Johnson dal již ve čtvrtek ve svém prvním projevu po nástupu do funkce jasně najevo, že jeho vláda je odhodlána dodržet termín vystoupení Británie z EU 31. října. S unií by přitom chtěl Johnson vyjednat novou dohodu, jež by byla pro Británii lepší než ta, kterou dojednala jeho předchůdkyně Theresa Mayová.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ale téhož dne znovu zdůraznil, že EU o žádné nové dohodě jednat nebude. V takovém případě je prý Johnson připraven vyvést zemi z evropského bloku bez dohody. Šéf úřadu vlády Michael Gove nedělníku The Sunday Times řekl, že nová vláda se na brexit bez dohody připravuje. Podle něj Londýn "pracuje s předpokladem, že Evropská unie s Británií novou dohodu neuzavře".

Johnson dnes zavítá na první návštěvu Skotska ve funkci premiéra. Podle britských médií oznámí vytvoření investičního fondu na podporu hospodářského rozvoje Skotska, Walesu a Severního Irska, ze kterého by mělo být možné čerpat až 300 milionů liber (8,5 miliardy korun). Ještě před zahájením cesty na sever Johnson vyzval, aby se v době příprav na "zářnou budoucnost po brexitu" pracovalo i na obnovení "vazeb, které pojí Spojené království".

Proti brexitu bez dohody se staví skotská první ministryně Nicola Sturgeonová i její velšský protějšek Mark Drakeford; nesouhlas s neřízeným odchodem z EU v neděli vyjádřila také předsedkyně skotských konzervativců Ruth Davidsonová.

Skotská národní strana (SNP), kterou vede skotská premiérka Sturgeonová, v souvislosti s možností neřízeného odchodu Spojeného království z EU stále hlasitěji hovoří o novém referendu o nezávislosti Skotska. Johnsona po jeho nástupu do funkce dokonce SNP označila za "posledního premiéra Spojeného království".

Sensational Welsh Assembly poll for our friends in @Plaid_Cymru https://t.co/x2jugC6LIx

— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) July 29, 2019

Před brexitem bez dohody dnes opět varovala i Konfederace britského průmyslu (CBI). Podle ní na takový krok není připravena ani Británie, ani Evropská unie. Britské podniky podle CBI už utratily miliardy liber za plány pro případ brexitu bez dohody, jejich úsilí ale hatí nejasné pokyny z vlády i nejistota kolem časového rozvrhu. Málo připravené jsou podle konfederace především menší firmy.

Související

Více souvisejících

Brexit Dominic Raab Nicola Sturgeonová (šéfka skotské SNP) Velká Británie EU (Evropská unie) Boris Johnson Skotsko Wales

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Padělatel vstupenek na MS v hokeji dopaden. Případů bude více, tvrdí policie

Policie dopadla podvodníka, který lidem prodával padělané vstupenky na probíhající mistrovství světa v ledním hokeji v Česku. Strážci zákona již v úterý informovali, že eviduje přibližně 300 případů falešných vstupenek. Do arén v Praze a Ostravě, kde se hraje, tak nemohly stovky lidí.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy