Německo vydalo do Belgie teroristu. Dodal zbraně útočníkům z Paříže a Bruselu

Německé úřady dnes vydaly do Belgie muže, který byl koncem června zatčen ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži z listopadu 2015. Podle obžaloby dodal teroristům zbraně. S odvoláním na mluvčího státního zastupitelství v Naumburgu o tom dnes informovala agentura DPA.

Devětatřicetiletý Bosňan Adis A. byl od svého červnového zatčení ve vyšetřovací vazbě. Proti vydání se bránil právní cestou, soud ale jeho námitky odmítl.

Evropský zatykač na muže vydal soud v Bruselu kvůli podezření z podpory teroristů napojených na organizaci Islámský stát, kteří měli na svědomí útoky v Paříži v listopadu 2015 a v březnu dalšího roku v bruselském metru a na bruselském letišti.

Podle obžaloby byl muž zodpovědný za dodávky zbraní teroristům, kteří při pařížských útocích zabili 130 lidí a 350 jich zranili. Útoky v belgické metropoli si vyžádaly 32 obětí na životě. Vyšetřování útoků převzaly belgické orgány.

Německá policie se na stopu muže dostala během vyšetřování bosenských obchodníků se zbraněmi a zatkla ho při velkém nočním zásahu speciální jednotky v Bad Dürrenbergu jižně od Halle.

Skupina teroristů zaútočila v koncertní síni Bataclan, u stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis a v ulicích francouzského hlavního města. Hlavní podezřelý Salah Abdeslam byl loni v Belgii odsouzen k dvaceti letům kvůli střelbě na policisty v bruselské čtvrti Forest během protiteroristické razie. Je ve vězení ve Francii, kde čeká na proces kvůli své roli při pařížských útocích. Není vyloučené, že jeho proces s ním začne až koncem příštího roku.

Související

Salah Abdeslam

Ve Francii skončil soud s obžalovanými z teroru v Paříži v listopadu 2015

Ve Francii dnes skončil měsíce trvající proces s osobami obžalovanými z útoků, při kterých 13. listopadu 2015 v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech zemřelo 130 lidí. Hlavní obviněný Salah Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. Soud se naposledy sejde ve středu večer, kdy oznámí verdikt, informovala AFP.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Německo Belgie Policie Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy