Občanství pro osoby pronásledované nacisty? Německo zjednoduší proceduru

Německé ministerstvo vnitra zjednoduší proceduru zpětného udělování státního občanství osobám pronásledovaným nacisty a jejich potomkům. S odvoláním na mluvčího ministerstva vnitra o tom informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Nárok budou mít napříště i ti, které nacisté občanství nikdy nezbavili.

Opatření se týká především německých židů, kteří před nacisty utekli do zahraničí. Podle článku 116 německé ústavy mají totiž osoby pronásledované nacisty nárok na zpětné udělení občanství pouze v tom případě, že jim ho nacistický režim sám odňal. Pokud ale emigrovali do zahraničí ještě dříve, než je nacistické Německo občanství zbavilo, a mezitím v cizině získali občanství nové, německé občanství jim automaticky zaniklo a nárok na jeho vrácení nevznikl.

Tento fakt kritizovali opoziční Zelení jako "zcela nepřijatelný". Navrhli proto zákon, který by tento nedostatek odstranil a který přijde na pořad jednání po letních prázdninách Spolkového sněmu.

Ministerstvo vnitra mezitím připravilo vlastní návrh, který proces zjednoduší i bez zákonné úpravy. Občanství by mělo být možné udělovat pouze úředním výnosem.

Zástupce předsedy vládní frakce CDU/CSU v parlamentu Thorsten Frei deníku FAZ řekl, že je "historicky přiměřené, aby němečtí občané pronásledovaní nacisty a jejich bezprostřední potomci mohli zjednodušeně získat německé občanství".

Související

Více souvisejících

Německo státní občanství

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy