Strach o Česko v zahraničí: Tohle se píše o naší vládě, Babišovi a Zemanovi

Proč je česká vláda v krizi a zhroutí se? Právě to je titulek zprávy, kterou o aktuální situaci v Česku vydal server Al Jazeera. V článku se hovoří o vládní krizi vyvolané spory ohledně ministra kultury i prezidentovi Miloši Zemanovi, který se prý neustále snaží posilovat svůj vliv.

Server Al Jazeera se ve svém, článku zaměřuje na dění v české vládě. Poukazuje například na to, že premiér Andrej Babiš čelí obvinění z korupce. „Česká vláda zůstává uvězněna v krizi,“ píše v článku Tim Gosling, který se zaměřuje na oblast střední Evropy.

Novinář poukazuje na to, že „nedávné kroky sociálních demokratů odvrátily bezprostřední hrozbu pro menšinovou koalici vedenou populistickou stranou předsedy vlády Andrejem Babišem“. Připomíná totiž, že ČSSD hrozila, že opustí vládu, pokud prezident Miloš Zeman nepotvrdí jejich nového kandidáta na ministra kultury do 31. července.

ČSSD chtěla Antonína Staňka vyměnit už v květnu za Michala Šmardu. „ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček trvají na tom, že není důvod, aby strana zůstala ve vládě, pokud nemůže volně nominovat svých pět ministrů,“ píše Al Jazeera s tím, že Zeman sice 23. července řekl, že Stanka definitivně odvolá k 31. červenci, dodal ale, že do poloviny srpna nového ministra nejmenuje.

To sice podle Al Jazeery opět vyvolalo spekulace o bezprostředním krachu vlády, Hamáček ale nakonec povolil. Strana uvedla, že počká na rozhodnutí prezidenta a že doufá, že se situace do konce srpna vyřeší.

„Zeman, který je známý svými vazbami na Rusko a Čínu, jakož i ostudnou rétorikou zaměřenou na islám, Romy a liberální hodnoty, se snaží rozšířit do značné míry reprezentativní pravomoci svého postu od doby, kdy vyhrál první přímou volbu prezidenta v České republice v roce 2014,“ píše zahraniční server s tím, že Zeman šikovně využívá ústavu, když říká, že mu neukládá časovou lhůtu, ve které by měl vyhovět žádosti. 

Al Jazeera také píše, že Senát už hlasoval pro obvinění Zemana z porušení ústavy, i když je nepravděpodobné, že by návrh prošel dolní komorou, která má aktuálně prázdniny. Cituje například předsedu poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, podle kterého má Zeman v Poslanecké sněmovně řadu podporovatelů.

„Babiš, který údajně uzavřel dohodu o sdílení moci se Zemanem před svým zvolením do funkce předsedy vlády v roce 2017, odmítl konfrontovat prezidenta, aby podpořil svého koaličního partnera. Milionářský průmyslník byl v posledních týdnech oslaben obviněními ze střetu zájmů ohledně fondů Evropské unie a masivními pouličními protesty,“ připomíná server. Navíc mluví o tom, že právě milost prezidenta by pro Babiše mohla být poslední šance, jak se vyhnout vězení, pokud by proti němu byla vznesena obvinění z trestného činu.

„Navzdory těmto problémům si ANO udržuje velký náskok v průzkumech veřejného mínění. Částečně i díky nedávnému nárůstu výdajů v sociální oblasti, ale také kvůli slabé opozici. Korupce a kamarádšofty v posledních letech zdecimovaly podporu tradičních stran v zemi,“ vysvětluje Gosling.

Server také cituje politologa Jiřího Pehe, který tvrdí, že „krizi vyrobil Zeman, protože ví, že parlamentní strany jsou příliš slabé, než aby se proti němu postavily.“

„Pokud by se vláda zhroutila, Babiš by pravděpodobně zůstal v čele nové menšinové vlády závislé na krajně pravicové SPD a komunistické KSČM,“ píše Al Jazeera. Díky tomu pak prý Zeman bude schopen diktovat své podmínky. „Prezident má velký vliv na obě strany, které by mohly usilovat o to mít významný vliv na vládní politiku výměnou za podporu Babiše. Mezi jejich hlavní politické cíle patří odchod z EU a NATO,“ varuje před komunisty a Okamurovci server.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Česká republika Miloš Zeman ČSSD Jan Hamáček Vláda ČR TV Al-Jazeera

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy