Čeští horolezci jsou mrtví, potvrdili norští záchranáři. Těla se nepodařilo vyzvednout

Norští záchranáři se v úterý večer dostali k tělům dvou českých horolezců, která byla v pondělí z vrtulníku lokalizována na kolmé skalní stěně Trollveggen (Stěna trollů) na západě Norska. Záchranáři potvrdili, že horolezci jsou mrtví, těla se jim ale nepodařilo vyzvednout. Informoval o tom norský list Aftenposten. V oblasti v současné době vládne špatné počasí a podle aktuálních zpráv bude vyprošťování moci pokračovat nejdříve ve čtvrtek.

"V oblasti je špatné počasí s mlhou a deštěm, a dokud tomu tak bude, nemůže se nový pokus o přepravu těl horolezců z místa neštěstí uskutečnit," řekl dnes ráno norské tiskové agentuře NTB Roar Fylling z policie provincie Möre og Romsdal, kde se Trollveggen nachází.

Podle norské veřejnoprávní televize NRK nepříznivé počasí se silným vichrem a deštěm a hrozba padajícího kamení zmařily již v úterý večer snahy záchranářů o přepravu těl ze stěny. Meteorologické podmínky se v oblasti zatím nezlepšily, takže dnes nelze nový pokus o vyzvednutí těl provést, sdělila v poledne televize NRK s odvoláním na policii.

V úterý odpoledne záchranáři nejprve letecky dorazili k úpatí Trollveggen, odkud postupovali k místu, kde se nacházejí mrtví. Akce byla pečlivě připravena, protože se jedná o náročný lezecký výstup a horolezce navíc ohrožuje padající kamení, napsala na svých stránkách televize NRK. Kolem úterních 18:30 SELČ dorazila záchranná skupina k tělům českých horolezců, která měla být pomocí lana z vrtulníku z místa vyzdvižena. O tři hodiny později ale byla operace přerušena.

"Rozhodla o tom posádka helikoptéry. V daném okamžiku považovala pokračování akce za nebezpečné. O vyzdvižení těl se pokusí znovu, až k tomu budou vhodné podmínky," sdělil vedoucí záchranné operace z řad policie Per Age Ferstad.

Podle televize NRK se dva čeští horolezci vydali na skalní stěnu nad údolím Romsdalen minulý čtvrtek. S příbuznými byli domluveni, že je budou kontaktovat v sobotu, ale neudělali to. Jejich blízcí se proto v pondělí ráno obrátili na českou ambasádu a norské úřady. Policie našla auto obou Čechů u návštěvnického centra u Trollveggen. Oba byli zkušení horolezci a na stěně nebyli poprvé, uvedla televize NRK.

Podle norských médií byla těla lokalizována v pondělí ve čtyři hodiny odpoledne na dolním okraji stěny. "České velvyslanectví obdrželo informaci, že pátrání z helikoptéry odhalilo v těžce přístupném terénu dvě těla bez známek života. S vysokou pravděpodobností jde o pohřešované muže, vyzvednutí těl však nějakou dobu potrvá. Teprve potom může proběhnout identifikace a vyšetření důvodu úmrtí, kterým mohl být pád během náročného horolezeckého sestupu," sdělil v úterý ČTK mluvčí Černínského paláce Robert Řehák.

Stěna Trollveggen měří 1700 metrů, z nichž 1000 je kolmých. V Evropě jde o nejvyšší stěnu tohoto typu.

Související

Více souvisejících

Úmrtí Čechů v zahraničí norsko horolezec

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy