Obavy z protržení hráze sílí. Město Whaley Bridge zmizí z mapy, bojí se místní

Obavy z možného protržení hráze přehrady u severoanglického Manchesteru, kterou poškodily silné deště, dnes zesílily. Meteorologové totiž varují před příchodem nových lijáků. V sobotu večer bylo evakuováno dalších 55 domů v městečku Whaley Bridge, kde už dříve muselo opustit své domovy na 1500 obyvatel.

Týmy specialistů se snaží zpevnit hráz z 19. století a snížit hladinu vodní nádrže Toddbrook Reservoir, tlak na hráz ale podle úřadů zůstává kritický.

"Inženýři jsou velmi znepokojeni," řekl podle agentury DPA velitel hasičů Terry McDermott.

Vojáci za pomoci vrtulníku hráz vyztužili stovkami tun písku a štěrku. Za použití deseti silných čerpadel se od čtvrtka podařilo hladinu snížit o půl metru, ovšem na to, aby mohly být zahájeny opravy hráze, musí klesnout ještě o několik metrů. Podle úřadů bylo v přehradě před zahájením odčerpávání asi 1,3 milionu tun vody. V oblasti bylo uzavřeno několik silnic a železničních tratí.

Premiér Boris Johnson, který v pátek večer navštívil evakuované a personál pracující na záchraně hráze, se snažil obyvatelům ohroženého městečka dodat odvahu. "Pracovníci krizových týmů, inženýři a příslušníci Royal Air Force pracují ve dne v noci na opravě hráze," ujistil je. Lidé z Whaley Bridge ale projevují znepokojení. "Kdyby se hráz protrhla, celé místo by pravděpodobně zmizelo," řekl jeden obyvatel městečka listu Derbyshire Telegraph. Sílí i strach z rabování.

V sobotu směli evakuovaní lidé krátce zajít do svých opuštěných domovů, aby odvedli domácí zvířectvo a odnesli si osobní věci. Bylo to povoleno vždy jen jednomu člověku z každého domu, a to na 15 minut - mnozí si ale přivedli na pomoc přátele. "Chtěl jsem si vzít jen čisté oblečení pro svého malého syna a trochu krmení pro psa," řekl 28letý majitel hostince Dan Curley.

Související

Whaley Bridge

Drama u Whaley Bridge: Riziko protržení hráze trvá, hasiči odčerpávají vodu

Obyvatelé severoanglického městečka Whaley Bridge tráví pátý den mimo své domovy po částečném poškození místní hráze. Ačkoli podle armády bylo to nejhorší odvráceno, policie varuje, že nebezpečí protržení hráze trvá. Kdy se budou lidé moci vrátit, není zatím jasné. Podle hasičů je zapotřebí odčerpávat vodu z nádrže ještě nejméně dva dny.

Více souvisejících

Whaley Bridge Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy