Útok v galerii Tate Modern: Chlapec (6) shozený z vyhlídky zůstává v kritickém stavu

Šestiletý chlapec, který byl v neděli nejspíš shozen z vyhlídky v desátém patře galerie moderního umění Tate Modern v centrální části Londýna, je mimo ohrožení života. Jeho stav však zůstává vážný. S odvoláním na sdělení policie o tom dnes informovala agentura Reuters. Londýnská policie už v neděli v této souvislosti zadržela sedmnáctiletého mladíka kvůli podezření z pokusu o vraždu.

"Šestiletý chlapec, který byl zraněn v Tate Modern, je nyní v nemocnici v kritickém, ale stabilním stavu," uvedla policie.

Chlapec byl shozen z vyhlídky v desátém patře muzea v neděli odpoledne a spadl na střechu v pátém patře. Do nemocnice byl přepraven vrtulníkem. Svědci incidentu popsali, že slyšeli jeho matku křičet: "Kde je můj syn? Kde je můj syn!?". Návštěvnice muzea Nancy Barnfieldová v rozhovoru s britským bulvárním listem Daily Mail uvedla, že matka měla italský přízvuk, a odhaduje, že jí bylo asi 35 let.

#Southwark BREAKING: A child has been airlifted to hospital after falling from height at the #TateModern exhibition centre. Met police say a teenager has been arrested in connection with the incident. The child’s condition is currently unknown.Video: @AndyBanksideSE1 pic.twitter.com/ll9cV2hEVA

— London 999 Feed (@999London) August 4, 2019

Sedmnáctiletý mladík, který chlapce z vyhlídky zřejmě shodil, čelí podezření z pokusu o vraždu a je ve vazbě. "Nic nenasvědčuje tomu, že by chlapce znal," uvedla policie. Podle Barnfieldové je podezřelý vysoký, vousatý, běloch, který vypadal tak na 19 až 21 let.

Svědkyně doplnila, že mladíka zadrželi před příchodem policie ostatní návštěvníci, podle ní byl naprosto klidný a tichý. "Nevzdoroval, nekřičel... Byl prostě bez emocí. Celá situace byla strašidelná. Jsme naprosto otřeseni," doplnila.

Barnfieldová uvedla, že podezřelý ji a její dvě děti na vyhlídce sledoval. Celou dobu měl ruce za zády a byl zády ke zdi, uvedla s tím, že svým malým dětem řekla, aby se od muže držely dál. Podle nejmenovaného svědka podezřelý na dotaz, proč chlapce shodil z vyhlídky, řekl, že za to mohou sociální služby.

Londýnská galerie Tate Modern, která se nachází v budově někdejší elektrárny Bankside na břehu řeky Temže, se loni stala nejnavštěvovanější turistickou atrakcí v Británii a prošlo jí téměř 5,9 milionu lidí. Galerie má dnes běžné otevírací hodiny, populární vyhlídka ale byla pro veřejnost uzavřena.

Související

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Více souvisejících

Londýn pokus o vraždu Velká Británie galerie Tate Modern

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

Zelenskyj a Biden podepsali desetiletou bezpečnostní dohodu o posílení obranyschopnosti Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsali desetiletou bilaterální bezpečnostní dohodu zaměřenou na posílení obranyschopnosti Ukrajiny. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy