Řecké univerzity už nejsou chráněné před policií, parlament anuloval sporný zákon

Řečtí zákonodárci anulovali zákon, který zamezoval policii vstup na akademickou půdu. Konzervativci premiéra Kyriakose Mitsotakise, kteří získali moc minulý měsíc, mají za to, že zákon navržený jako záštita protestujících studentů a svobodného myšlení byl zneužíván ke krytí nezákonného chování.

Mitsotakis a jeho Nová demokracie věc považují za otázku veřejné bezpečnosti. "Nechceme policii na univerzitách. Chceme se zbavit mikin s kapucí, které dozírají na život studentů," řekl premiér poslancům a odkazoval přitom na samozvané anarchisty na kampusech. Na násilí a nepokrytý prodej drog na univerzitní půdě si stěžuje i mnoho akademiků.

Bývalý premiér a nynější šéf opozice Alexis Tsipras zrušení zákona chápe jako podkopávání řeckých veřejných univerzit. "Nová demokracie si vždycky držela tuto linii: postupnou privatizaci univerzit, rozložení sociálního zabezpečení a výzkumu," řekl v parlamentu nynějšímu šéfovi vlády.

Podle zákona z roku 1982, který v minulých letech různé vlády rušily či znovu zaváděly, byla akademická půda do značné míry mimo dosah policie.

Problém si jako horkou bramboru přehazují konzervativci a levicová SYRIZA, která chce ochranu akademické půdy zachovat. Naposledy byl zákon zrušen z popudu socialistů kvůli protestům na vrcholu dluhové krize v roce 2011. SYRIZA jej znovu zavedla v roce 2017.

Vznik zákona podnítilo krvavé potlačení studentské vzpoury v roce 1973 proti tehdejší vojenské diktatuře. Nepokoje potlačila armáda až poté, co 17. listopadu 1973 do areálu polytechniky vjel jeden z tanků stojících na přilehlé třídě. Tehdejší režim uvedl, že při jeho kulometné palbě bylo usmrceno 15 lidí, později se hovořilo až o 34 mrtvých. Zraněných bylo více než 1100. Na toto datum se studenti každý rok vydávají na pochod Aténami a dalšími městy se zakrvavenou vlajkou.

Související

Více souvisejících

Řecko policie Řecko Vysoké školy Anarchisté Alexis Tsipras

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy