Slovenskem otřásá aféra: Fico a Bugár mají vazby na Kočnera?

Předsedové stran slovenské vládní koalice Směr-sociální demokracie a Most-Híd Robert Fico a Béla Bugár dnes důrazně popřeli spojení s Marianem Kočnerem, obviněného mimo jiné kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka. Do nesnází se dostali, když weby zveřejnily část rozšifrované komunikace, kterou Kočner prostřednictvím aplikace Threema vedl s Alenou Zsuzsovou, rovněž stíhanou mimo jiné za vraždu Kuciaka.

Fico odmítl, že by se s Kočnerem setkal nedlouho po smrti novináře, jak se to uvádí v přepsané komunikaci stíhaného podnikatele se Zsuzsovou. "Absolutně jsem se s panem Kočnerem nesetkal v situaci, která je popisována v Denníku N," prohlásil expremiér a dodal, že může jít klidně i na detektor lži.

Připustil, že se Kočnerem setkal při veřejných akcích. "Určitě se stalo, že jsem ho na nějakém plese potkal. Kdo neznal pana Kočnera," řekl Fico podle webu hnonline.sk mimo jiné. Dodal, že nemůže nést odpovědnost za to, že se dva lidé o něm baví. Zveřejnění komunikace Kočnera se Zsuzsovou přitom označil za "džihád" některých médií proti jeho straně Směr.

Od problematického podnikatele dal ruce pryč i Bugár. "Pana Kočnera považuji za zlo a prosím, abyste mne s panem Kočnerem nespojovali. Neznám ho, nesetkával jsem se s ním, nepsal jsem si s ním, netelefonoval jsem s ním a nic jsem s ním neměl," prohlásil na tiskové konferenci. Svolal ji narychlo kvůli informacím, že se s Kočnerem setkal na Maledivách krátce po loňském zavraždění Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

O tom, že se s Kočnerem v turisty vyhledávaném ostrovním státě sešel, svědčí právě rozluštěná komunikace Kočnera se Zsuzsovou přes šifrující aplikaci Threema. Podle webů se v ní Kočner holedbal svým vlivem a styky s vysokými slovenskými politiky, mimo jiné prý na Maledivách s Bugárem řešil záchranu vlády Roberta Fica.

Skutečností je, že Most-Híd tehdy z koalice neodešel a zachránil ji tak. Nicméně Fico nakonec musel odstoupit kvůli velkým protestům veřejnosti, jež se v zemi po násilné smrti Kuciaka zvedly.

Bugár v první reakci na informace o maledivském setkání s Kočnerem odmítl, že by spolu snídali, či dokonce obědvali, jak tvrdil Kočner Zsuzsové. Připustil jen, že ho viděl v jedné restauraci u jiného stolu. Posléze připustil, že si k němu Kočner při jedné snídani přisedl, avšak důrazně vyloučil, že by s ním probíral situaci na Slovensku.

"Poprvé a naposledy jsem ho potkal na Maledivách. Překvapuje mě, že věříte tomu, co člověk podezřelý z objednání vraždy píše svojí volavce," řekl Bugár na tiskové konferenci, na které mnoho prostoru pro otázky novinářů neposkytl.

Podle médií Zsuzsová pracovala pro Kočnera jako "volavka" a lákala na sex vlivné muže. Patřili prý mezi ně předseda a místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko a Martin Glváč nebo poslanec a bohatý podnikatel Boris Kollár.

Kočner je spojován s řadou sporných finančních operací a v několika kauzách je i obviněný. Patří k nim také podezření, že byl objednavatelem vraždy Kuciaka.

Obviněnými ze spoluúčasti na tomto zločinu jsou rovněž Zsuzsová a další tři lidé. Ve středu slovenská policie tuto čtveřici obvinila z přípravy dalších tří vražd. Jejich oběťmi se měli stát bývalý ministr vnitra a spravedlnosti a nynější advokát Daniel Lipšic a prokurátoři Peter Šufliarsky a Maroš Žilinka.

Související

Marian Kočner

V kauze Kuciak rozhodl soud o vině Zsuzsové. Kočnera osvobodil

Obžalovaná Alena Zsuzsová je vinná v kauze vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové i v dalším případu přípravy vraždy současného generálního prokurátora Maroše Žilinky. Odsedět si má 25 let. Kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera však soud osvobodil. 

Více souvisejících

Marian Kočner vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Most-Híd Béla Bugár Robert Fico

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy