Uprchlíci z Open Arms se vylodili na Lampeduse. Loď zabavit, přikázala prokuratura

Loď španělské neziskové organizace Proactiva Open Arms zakotvila v úterý krátce před půlnocí v přístavu Lampedusa na stejnojmenném italském ostrově. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Migranti se podle agentury Reuters vylodili.

Někteří z uprchlíků na lodi strávili bezmála tři týdny. Jejich vylodění nařídila prokuratura, která též nakázala plavidlo dočasně zabavení lodi.

Blokádu lodi, která z pokynu italského ministra vnitra Mattea Salviniho, nesměla předtím v italském přístavu zakotvit, ukončil prokurátor ze sicilského města Agrigento Luigi Patronaggio, který obdobně ukončil i pat v případě lodi Diciotti. Na této lodi italské pobřežní stráže tehdy uvízlo 150 utečenců.

Del ‘Open Arms’ han comenzado a desembarcar los 83 inmigrantes que continuaban a bordo tras 20 días. En las últimas horas la situación había seguido deteriorándose en el interior del buque, que lleva 19 días en el mar https://t.co/HcMCKOLyq0 pic.twitter.com/PF6xpGopSc

— EL PAÍS América (@elpais_america) August 20, 2019

Patronaggio na Lampedusu přiletěl v úterý vrtulníkem i s lékařským týmem. Vylodění migrantů nařídil po hodinové inspekci na lodi.

Agentura ANSA informovala, že italské úřady zahájily v minulých dnech na podnět španělské neziskové organizace vyšetřování nezákonného zadržení osob a vedou i vyšetřování odmítnutí služebních povinností proti neznámé osobě.

Vylodění kritizoval Salvini, podle nějž na lodi nepanovala kritická zdravotní situace, nemocní a nezletilí se nemocné a nezletilé pouze vydávali.

"Nejspíš mě bude žalovat stejná prokuratura, co mě vyšetřovala za nezákonné zadržení, za které hrozí až 15 let (případ Diciotti - pozn. ČTK). Tentokrát je zločinem odmítnutí služebních povinností. Ale já nepovolím," napsal šéf krajně pravicové a protiimigrační Ligy na facebooku.

Posádka španělského plavidla nalodila migranty plující z Libye do Evropy během několika operací od 1. srpna, nesměla s nimi ale zprvu vplout do italských vod kvůli Salviniho politice zavřených přístavů; později nesměla přistát na Lampeduse. V prvním případě zákaz zrušil oblastní soud.

V pondělí se situace na palubě vyhrotila - 15 lidí se vrhlo do moře a chtěli doplout na pevninu.

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

Itálie přijme 265 migrantů z lodi Open Arms. Čeká je test na koronavirus a karanténa

Italské úřady umožnily na Sicílii přistát lodi španělské nevládní organizace Open Arms, která má na palubě 265 uprchlíků. Plavidlo, které dříve odmítla Malta, k sicilským břehům doplulo dnes kolem poledne. Loď ale nebyla vpuštěna do přístavu, migranti budou muset podstoupit test na přítomnost koronaviru. Po testu budou uprchlíci přesunuti z lodě do karantény, píše místní tisk.

Více souvisejících

Proactiva Open Arms uprchlíci loď s uprchlíky Itálie Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy