Manžel královny Alžběty II. je v nemocnici

Londýn - Princ Philip, devadesátiletý manžel britské královny Alžběty II., byl v pondělí hospitalizován se zánětem močového měchýře. Zmešká tak zbytek oslav 60. výročí panování své chotě, informuje agentura AFP a stanice BBC.

Vévoda z Edinburghu se v neděli za chladného deštivého dne zúčastnil slavnostní lodního procesí, které se s královnou a jejími poddanými plavilo Temží. Osmdesát minut, kterých plavba trvala, stál i přes nepřízeň počasí po boku své manželky na otevřené palubě. "Vévodu odvezli (v pondělí) odpoledne do londýnské nemocnice krále Eduarda VII. jako preventivní opatření poté, co se u něj rozvinula infekce močového měchýře," oznámil Buckinghamský palác.

Princ v nemocnici zůstane několik dní.

"Pochopitelně je zklamaný, že nestihne večerní Diamantový jubilejní koncert a zítřejší povinnosti," uvedl palác v oficiálním prohlášení. Na koncertu, který začne ve 20.30 SELČ, bude 12 000 lidí. Pondělní koncert je součástí čtyřdenních oslav 60. výročí nástupu Alžběty II. na trůn. Vrcholem oslav, které začaly v sobotu a končí v úterý, byla nedělní plavba tisícovky lodí po Temži. Zatímco po organizační stránce se vše povedlo, počasí zklamalo – pršelo a bylo velmi chladno. Princ Philip, který v neděli 10. června oslaví 91. narozeniny, vystrašil královskou rodinu o vánočních svátcích, kdy pocítil bolest na hrudníku a musel podstoupit kardiologický zákrok.

Související

Více souvisejících

Královna Alžběta II. Princ Philip

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy