Slovenská siamská dvojčata zemřela

Bratislava - Slovenská siamská dvojčata, která se v pátek pokusili oddělit chirurgové bratislavské nemocnice na Kramárech, nepřežila. Informuje o tom server tvnoviny.sk a čas sk.

Jeden z chlapců, který měl vážně poškozený mozek, zemřel při operaci, druhý těsně po ní.

Dvojčata operovali v Dětské fakultní nemocnici s poliklinikou v Bratislavě a zákrok trval šest hodin.

Bratislavští lékaři se rozhodli Šimona a Jurka oddělit, protože zdravotní stav jednoho z nich se velmi prudce zhoršil.

Podle ředitele dětské nemocnice Daniela Žitňana měl jeden z chlapců neprůchodná střeva.

"Stav jednoho z chlapců byl opravdu kritický, ten druhý však šanci měl, proto jsme se rozhodli pro rychlou akci," sdělila primářka novorozeneckého oddělení Eva Franková.

Chlapci srostlí přední částí těla měli mimo jiné společná játra a další části zažívacího traktu. Podle Frankové bylo právě oddělení jater nejsložitější částí operace. "Jejich stav byl vážný už po narození," dodala Franková.

Na zákroku se podílelo minimálně šest operatérů a stejný počet sálových sester. Podle lékařů šlo o jedno z nejsložitějších oddělování siamských dvojčat v historii.

Bratři měli spojené také zažívací ústrojí a některé důležité žíly.

Obě děti měly také problémy se srdcem. Jeden z nich měl ale poškozeno několik orgánů a trpěl patologicky zvýšeným množstvím mozkomíšního moku v centrálním nervovém systému.

Dvojčata musela podstoupit několik vyšetření ultrazvukem, laboratorní testy, předoperační vyšetření, sonograf hlaviček i ultrazvuk mozku.

Siamská dvojčata se narodila ve čtvrtek dopoledne pětatřicetileté matce ve fakultní nemocnici Na Kramárech.

Porod císařským řezem byl komplikovaný, trval dvě hodiny, ale lékaři ho označili za úspěšný. Dvojčata byla předána do péče lékařů na dětském oddělení nemocnice.

Matka dvojčat již dříve porodila čtyři zdravé děti, dva chlapce a dvě dívky. Rodina žije ve skromných poměrech v Křížovanech na východě Slovenska. Vladimír a Božena jsou nezaměstnaní a žijí ze sociálních dávek a rodičovských příspěvků.

Jsou také silně věřící. Podle informací televize Markíza se dokonce před porodem dvojčat pořádala ve vesnici rodiny společná mše za bezproblémové narození chlapečků.

Některá slovenská média ale uvedla, že se matka prozradila, že pokud by věděla o stavu svých dětí dříve, šla by na potrat.

Podle obyvatel Křížovan jsou Vladimír a Božena vzornými rodiči a příkladně se starají o své čtyři děti.

Na Slovensku se siamská dvojčata narodila pošesté v historii. První záznam je z 18. století a druhý až z roku 1970.

Před devíti lety se na Slovensku narodily jako siamská dvojčata srostlá v oblasti pánevní kosti holčičky Andrea a Lucie. Podařilo se je oddělit a nyní jsou v pořádku.

V roce 2007 bratislavští lékaři bojovali o životy dvou chlapců, kteří se narodili srostlí přední částí těla. Děti se podařilo během dvaadvacetihodinové operace oddělit, dvojčata ale žila jen několik měsíců a zemřela na infekci.

Podle světových statistik připadají jedna siamská dvojčata na každých 50 000 porodů. Jen malá část z nich se však rodí živá. Polovina ze živě narozených párů umírá záhy po porodu.

Na Slovensku připadají jedna siamská dvojčata na 1,5 milionu živě narozených dětí. Za posledních více než 30 let se v této zemi narodila celkem čtyřikrát. Příčina vzniku této genetické chyby není zatím známa.

Související

Ilustrační fotografie

Lékaři úspěšně oddělili siamská dvojčata

Goiana - Tým zhruba 30 lékařů, techniků a sester ve středu úspěšně oddělil v brazilském městě Goiana siamská dvojčata, bratry Israela a Leviho. Operace trvala téměř 10 hodin, informuje ve čtvrtek agentura AFP.

Více souvisejících

Sijamská dvojčata Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy