Gašparovič usadil novináře, který narážel na Klausovo "chilské" pero

Bratislava - Dosluhující prezident Václav Klaus dnes pobývá na své poslední státnické zahraničí návštěvě, a to na Slovensku. Se svým protějškem Ivanem Gašparovičem se shodl, že pro vztahy našich zemí oba vykonali mnoho a že rozdělení států pomohlo všem.

Ivan Gašparovič ocenil, že Česká republika a Slovensko vždycky dokázaly najít společnou řeč, i když se jejich stanoviska lišila. "Za ty roky je tu plno rozhodnutí, na nichž mají podíl i prezidenti, například směřování Evropské unie či V4. Těším se na spolupráci s panem prezidentem i po tom, co bude ve svém ústavu. Chci poděkovat za spolupráci, velmi si jí vážím. Jsem přesvědčený, že Vaše 22letá politická a ekonomická práce byla prospěšná nejen pro ČR, ale i SR," obrátil se Gašparovič na Klause.

Číselným údajem se dotkl jeho ekonomického ducha, protože česká hlava státu neváhala svého kolegu opravit, že se v politice pohybuje déle. "Proč mi pan prezident jeden rok ubírá, marně počítám v hlavě. Musím si rychle zkontrolovat, jestli to špatně spočetl já, nebo on. Sám si už troufám říkat skoro dvacet tři a půl," zažertoval si Klaus.

Dodal, že on podnikl cestu na druhou stranu řeky Moravy třináctkrát, obdobně často se Gašparovič vydal k nám. "To je známka, že nám na československých vztazích maximálně záleží," podotkl Klaus.

Spolupráci i přes názorové rozdíly ocenil také. "Každá z našich zemích v různých mezinárodních problémech, občas i konfliktech, že v té druhé zemi má pomocnou ruku. Já jsem to udělal mnohokrát a myslím si, že to tak být mělo. Naše vztahy budou nadále pozitivní, i když mráčky na obloze se mohou objevit, žádný velký problém nenastane," pronesl státník a zmínil, že za Zemanovy éry neočekává zlomovou změnu.

Shodli se, že rozdělení Československa prospělo oběma zemím, byť Klaus podotkl, že Slovensko z něj profitovalo o něco více.

"Tato reforma byla skutečně potřebné. Vztah vyplýval z ekonomiky, sociálního postavení, Slovensko nebylo v pozici rovného s rovným. Dnes v té pozici jsme, proto máme vztahy tak dobré, že cítíme potřebu spolupracovat. Je to nevyhnutelné, když je celá Evropa a svět v ekonomické krizi," popsal své stanovisko Gašparovič a Klaus mu přitakal.

Příchylnost prezidenti projevili i ve chvíli, kdy je oba rozčílil dotaz novináře, zda Klaus dostal od Gašparoviče nějaké dary. A jako příklad zmínil pero. "To nebylo hodné a důstojné novináře, to nikoho nezajímá, byl to úder pod pás a vy to víte," pokáral slovenský státník žurnalistu.

Klaus doplnil, že i proto si vzájemně neudělili státní vyznamenání, protože nechtějí škarohlídům takto nahrávat. Byť dodal, že vnitřně jsou on i Gašparovič přesvědčeni, že si ocenění své politické práce zasluhují.

Dosluhující česká hlava státu nepodpořila spekulace, že se s koncem mandátu hodlá navrátit do čela ODS nebo zakládat vlastní politickou stranu. "Já opravdu hodlám intenzivně a vážně fungovat v Institutu Václava Klause, která bude mít charakter prezidentské knihovny, jak je zvykem v USA. Fakticky ho osídlíme 8. března. Tam se hodlám zabývat zahraniční politikou, ekonomickými a socioekonomickými otázkami, psát knihy, přednášet," vypočítal.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Ivan Gašparovič

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 14 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy