Osmdesátník Helmut Kohl mlčí jako sfinga

Praha - Helmut Kohl, nejdéle sloužící německý kancléř od éry Otto von Bismarcka, se v sobotu dožívá osmdesáti let. Tento hřmotný křesťanský demokrat vládl Německu pevnou rukou dlouhých šestnáct let - od roku 1982 do roku 1998.

Nebyl žádným vizionářem, ani skvělým řečníkem. Neoplýval energií a elánem. Měl však autoritu a dokázal stranu i koalici držet pohromadě. Zosobňoval jistotu - Němci věděli, co od něj mohou očekávat.

Jeho političtí souputníci o něm říkali, že není kdovíjak pracovitý a nehrne se do obtížných rozhodování. Problémy, které rozdělovaly stranu či vládu, prostě "vyseděl". Návrh sporného zákona či rozhodnutí strčil do šuplíku a vytáhl je až tehdy, kdy měl jistotu, že se s ním jeho partneři smířili.

Obdobně to udělal s česko-německou deklarací, která se počátkem devadesátých let snažila udělat tečku za temnými roky společné historie. Kancléř nechal deklaraci v šuplíku svého stolu celé měsíce, než ji koaliční křesťanští sociálové strávili. Teprve poté ji předložil vládě.

"Za šestnáct let své vlády neudělal pro Německo tolik, co pro Británii za jedenáct roků vlády udělala Margaret Thatcherová - neomezil moc odborů, neprivatizoval státní podniky, neomezil veřejné výdaje," píše o konzervativním kancléři v deníku The Independent historik Timothy Garton Ash.

Kohl je doma pokládán především za kancléře-sjednotitele. Avšak sjednocení Německa bylo spíše dílem jeho šéfa diplomacie Hanse-Dietricha Genschera. Byl to Genscher, který v září 1989 promluvil z balkónu německého velvyslanectví v Praze k východním Němcům odcházejícím na Západ. Poté létal do světových metropolí, od Washingtonu po Moskvu a vyjednával podporu pro sjednocení Německa. Přesvědčoval šéfy států a vlád, že se osmdesátimilionového německého kolosu nemusí bát.

Kohl pak slízl smetanu. Němci všechny zásluhy za sjednocení přičetli jemu. Počátkem devadesátých let byl bezkonkurenčně nejpopulárnějším Němcem.

Konec jeho politické kariéry však byl neslavný. Vaz mu zlomila finanční aféra CDU. Zatajil dary ve výši dvou milionů marek. Raději odešel z politiky, než by prozradil sponzory. Ostatně, dodnes je tají.

"Dal jsem těm lidem čestné slovo, že jejich jména nezveřejním," vysvětloval Kohl.

Kancléř sjednotitel tím však svou vládu postavil nad zákon, protože podle německých pravidel dárci nemohou zůstat v anonymitě. Kohl přišel o čistý štít, ulpělo na něm podezření z korupce jeho vlád.

Nyní žije v ústraní. Před dvěma roky prodělal operaci hlavy. Loni se pro chatrné zdraví neukázal na oslavách 20. výročí pádu berlínské zdi.

K politice se nevyjadřuje, mlčí jako sfinga. Současné vedení křesťanských demokratů kolem kancléřky Angely Merkelové, někdejší Kohlovy chráněnkyně, dělá, jako by neexistoval.

Merkelová minulý týden smetla ze stolu žádost seniorů CDU, kteří chtěli, aby strana exkancléře k jeho kulatým narozeninám rehabilitovala a udělila mu titul čestného předsedy. "Tohle není na pořadu dne," vzkázala.

V Berlíně se žádné velké oslavy na Kohlovu počest nechystají. Kohl slaví v sobotu narozeniny se svou rodinou v Ludwigshafenu. Na pondělí tam pozval několik set hostů. Je mezi nimi několik jeho politických vrstevníků, například někdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov.

Související

Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová fatálně chybovala? Historie se opakuje, tvrdí politolog

NÁZOR - Vše mohlo být zcela jinak, upozorňuje Alexander Clarkson, politolog z londýnské King's College. V komentáři pro server Politico připomíná, že zhruba před rokem se zdálo, že německá kancléřka Angela Merkelová opět zvítězila, zažehnala vnitřní krizi ve své straně CDU a vymanévrovala konzervativní frakci, která se ji snažila sesadit.

Více souvisejících

Helmut Kohl

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy