Šokující: Češi dřou jako otroci, píší Němci. Firma Foxconn se ohradila

Berlín - Tchajwanská firma Foxconn vytváří nedůstojné pracovní podmínky i ve své pardubické pobočce. Píše o tom na svém serveru německá stanice Deutsche Welle na základě rozhovoru s reportérem německého počítačového magazínu c't Christianem Wölbertem. Dodavatel elektroniky, který montuje počítače či chytré telefony, se už před třemi roky dostal pod palbu kritiky kvůli údajně otrocké práci v jeho asijských továrnách.

Monotónní 12hodinové směny v nepřetržitém provozu šest dní v týdnu a nemilosrdný tlak na zvyšování produkce podle Deutsche Welle není doménou jen asijských fabrik. Reportéři magazínu c't prý několik dní sledovali pobočku firmy v Pardubicích. Hovořili se zástupci pracovního úřadu, odborů i pracovníky nejen z Česka, ale také z Bulharska, Rumunska, Vietnamu a Mongolska.

Podle zjištění německých novinářů se pracovníci během 12hodinové směny u montážní linky nemohou bavit, napít se, nebo si na chvíli odpočinout. Včetně příplatků a proplacených přesčasů prý dělníci u montážní linky vydělávají v průměru 550 eur za měsíc (14.000 korun).

Wölbert kritizuje především systém odměn, které tvoří 100 eur měsíčně, ale jsou závislé na hodnocení celé montážní linky. "To znamená, že jednotlivec sice může svou práci uspokojivě plnit, ale na bonusu je přesto krácen, protože kolegové normu neplní," konstatoval Wölbert.

Vedení pardubické továrny tvrdí, že pracovníci jsou placeni podle individuálních výkonů, že firma dodržuje evropskou legislativu a že ji pravidelně kontrolují české úřady.

Firma zákon neporušuje, ale...

Wölbert však netvrdí, že podnik české zákony nedodržuje. "Mám ale pochybnosti, zda jsou standardy opravdu důstojné. Zda jsou namáhavé 12hodinové směny v tomto systému přijatelné," zdůraznil reportér a kritizoval údajné mezery v zákonech. Části továrny v Pardubicích totiž provozují subdodavatelské firmy, "které rychle vznikají a rychle zase zanikají, a tím se mohou vyhýbat sankcím, kterým čelily," upozorňuje Wölbert.

Obvinění vůči Foxconnu by podle Deutsche Welle mohly mít dohru na evropské úrovni. "Moderní otroctví v některých firmách a odvětvích v Evropě už nejsou žádnou výjimkou," říká poslankyně Evropského parlamentu Jutta Steinrucková z německé sociální demokracie (SPD). 

Ekonomický a politický systém moderní kapitalistické společnosti vyúsťuje v něco, co se otrokářství značně podobá. Formálně vzato, každý jedinec je svobodný, někdo ale musí vykonávat hrubou práci, dláždit chodníky, odvážet odpadky atd, píše server vitalia.cz. Nekvalifikovaný dělník si sotva může určovat podmínky zaměstnání, protože si dobře uvědomuje, že je snadno nahraditelný a jeho práci ochotně převezmou jiní. Nekvalifikovaní pracovníci, kteří se nacházejí na nejnižších pracovních pozicích, musí vzít každou dostupnou práci, smířit se s nabízenou mzdou i s vyhlídkou hrozícího propuštění.

Firma odmítá informace německých médií

"Společnost Foxconn se ohrazuje proti informacím publikovaným v německých médiích, které hovoří o údajných nedůstojných pracovních podmínkách v pardubickém závodě společnosti. Foxconn jednoznačně deklaruje, že dodržuje veškeré legislativní normy v oblasti pracovního práva platné v České republice a v Evropské unii," píše se v tiskovém prohlášení, které mají Eurozprávy.cz k dispozici.

V rámci pardubického závodu společnosti jsou důsledně dodržovány veškeré pracovní podmínky vyplývající z českého pracovního práva. Společnost Foxconn má v rámci pardubického závodu implementován systém bezpečnostních přestávek a rotace pozic pracovníků na montážních linkách. Tento systém plně odpovídá pracovnímu řádu a české legislativě.

Pracovní přestávky jsou rozděleny cca do dvouhodinových intervalů, přičemž každý zaměstnanec má nárok na přestávku na odpočinek trvající 5-10 minut. Pracovníci odcházející na bezpečnostní přestávku jsou na lince nahrazováni multifunkčními operátory nebo vedoucími skupin. Zaměstnanci Foxconnu také mají přestávky na oběd, které trvají 30 minut a jsou realizovány nejdéle po šesti hodinách pracovní směny, uvádí dále firma.

Prostory pro občerstvení se v závodě nachází mimo výrobní linku vzhledem k tomu, že na lince jsou montovány elektronické přístroje. Z bezpečnostních důvodů proto zaměstnanci nemohou na pracovišti jíst a pít. Mají ovšem možnost kdykoliv se občerstvit z nápojových automatů nebo v rámci bezpečnostních pauz.

Provoz v pardubickém závodě Foxconnu je zajišťován v rámci směnného provozu. Směnný provoz probíhá v rámci 12hodinových a 8hodinových pracovních směn. Společnost také striktně dohlíží na dodržování nezbytného času pro relaxaci a odpočinek zaměstnanců mezi jednotlivými směnami a v rámci pracovního týdne.

Průměrná mzda zaměstnanců Foxconnu dosahuje 21 tisíc Kč, zaměstnanci jsou také odměňováni podle individuálních výkonů. Průměrná mzda zaměstnance Foxconnu výrazně převyšuje průměrné platové podmínky v pardubickém regionu.

Související

Více souvisejících

Foxconn otroctví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy