Povodně 2013: Brusel pošle Česku 16 milionů eur, Maďarsko ostrouhá

Brusel - Z evropského Fondu solidarity by měla Česká republika na likvidaci následků červnových povodní získat 15,9 miliónu eur (okolo 412 milionů korun). Oznámil to dnes eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn. S návrhem Evropské komise musí ještě souhlasit členské země i Evropský parlament.

Pomoc z fondu kvůli povodním je plánovaná také pro Německo a Rakousko, které o peníze stejně jako Praha unii v létě požádaly. Z Fondu solidarity by měl Berlín získat 360 milionů eur (9,3 miliardy korun) Vídeň 21,6 milionu (přes 560 milionů korun).

Komise souhlasila také s tím, aby 2,4 milionu eur získalo Rumunsko postižené v létě rozsáhlým letním suchem a lesními požáry. Naopak Maďarsko, které též o peníze žádalo, na peníze z fondu nedosáhlo.

Komisař Hahn vyzdvihl rychlost, s jakou EU na žádosti postižených zemí reagovala. Doufá, že potřebný souhlas dalších institucí přijde brzy, aby mohly být peníze převáděny ještě před Vánoci.

"Nyní je na členských zemích a Evropském parlamentu, aby souhlasily s naším návrhem. Pokud vše půjde dobře, mohli bychom začít odesílat peníze už v tomto roce," řekl novinářům Hahn.

Podpora z fondu je určena na mimořádné náklady vynaložené veřejnoprávními orgány v důsledku katastrof, zejména by měla pomáhat s obnovou základní infrastruktury a služeb. Dále může být použita na financování záchranných akcí a také na pokrytí některých nákladů na vyčištění oblastí postižených katastrofou, včetně přírodních oblastí.

Česko využilo kritéria sousední zeměČeská republika o peníze požádala v srpnu poté, co škody po červnových záplavách vyčíslila na 16,4 miliard korun, tedy asi na 637 milionů eur. Bylo to málo na pomoc podle základního pravidla Fondu solidarity, kdy se počítá s poskytnutím pomoci ve výši šesti procent škody, pokud tato škoda přesáhne tři miliardy eur (tedy přes 77 miliard korun) nebo 0,6 procenta hrubého národního důchodu - v případě ČR letos 872 milionů eur (22,5 miliardy korun).

Praha proto využila takzvaného kritéria sousední země. O pomoc tímto způsobem může žádat i stát, který sousedí se zemí postiženou závažnou katastrofou, kde škody přesáhly limit pro hlavní kritérium. Výše škod v ČR v tomto případě není rozhodující, zásadní je, aby bylo prokázáno, že škody způsobila stejná katastrofa jako v Německu nebo v Rakousku.

Nová výzva resortu životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlašuje výzvu k oznámení a upřesnění typu a výše vzniklých škod při povodních 2013 v resortu Ministerstva životního prostředí pro potenciální žadatele o dotaci v Programu MŽP – Likvidace škod po živelních pohromách.

V rámci vyhlášené výzvy mohou potenciální žadatelé o podporu z Programu MŽP – Likvidace škod po živelních pohromách ve dnech 1. října až 1. listopadu 2013 předkládat formuláře Oznámení škod kde uvedou vyčíslení a typ škod, které zaznamenali v důsledku povodní a přívalových dešťů v roce 2013. Formuláře je možné předložit jak prostřednictvím datové schránky, tak v listinné podobě na Státním fondu životního prostředí České republiky.

Žadatelé budou následně kontaktování za účelem doplnění potřebné dokumentace pro další administraci žádostí a rozhodnutí o udělení či neudělení dotace na náhradu škod. Vyplnění formuláře je tedy prvním a nezbytným krokem v procesu specifikace povodňových škod a jejich kompenzace postiženým subjektům, mezi které spadají jak fyzické tak právnické osoby, ať už podnikající nebo nepodnikající, tak resortní organizace Ministerstva životního prostředí.

Finanční prostředky budou poskytovány úspěšným žadatelům na náhradu škod zaznamenaných v resortu Ministerstva životního prostředí, tzn. na aktivity související s rekonstrukcí a opravou čistíren odpadních vod, dekontaminací půdy, dekontaminací zdrojů povrchových a podzemních vod, obnovou migrační prostupnosti a ekologické stability krajiny, obnovou přirozené funkce vodních toků, náhradou ostatních škod na majetku státu ve správě MŽP a případně jiných škod v působnosti resortu MŽP prokazatelně vzniklých při záplavách a povodních 2013.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 1 hodinou

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy