Prezident EU důrazně: Pryč s populismem, přistěhovalectví je znakem...

Berlín - Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy ve svém dnešním projevu k situaci v Evropě podle agentury DPA obhajoval volnost pohybu osob, kritizoval strach z přistěhovalectví a varoval před rostoucím populismem v členských státech Evropské unie. Sílící nedůvěře vůči Evropě se podle něj dá čelit jen konkrétními politickými úspěchy.

"Populismus a nacionalismus nemohou dát odpovědi na výzvy naší doby," řekl Van Rompuy v projevu předneseném v Berlíně. "Musí se vrátit (hospodářský) růst, musejí vzniknout nová pracovní místa." A toho podle něj nemůže dosáhnout žádná země sama.

Prezident EU kritizoval hesla jako "chudinská turistika" nebo "sociální dumping". I když se musí potírat zneužívání (sociální pomoci), není nakonec podle něj mobilita osob v unii příliš velká, nýbrž naopak příliš malá. O tom prý svědčí miliony volných pracovních míst, která nejsou obsazena navzdory vysoké míře nezaměstnanosti.

Ke kritickým postojům například vůči přistěhovalectví Rumunů a Bulharů Van Rompuy uvedl, že svoboda pohybu osob v Evropě je "znakem civilizace". V souvislosti s ilegálním přistěhovalectvím z mimoevropských zemí ale hájil restriktivní kurz EU. Aby se zabránilo katastrofám jako (říjnové potopení přetíženého plavidla s africkými uprchlíky) u ostrova Lampedusa, je podle něj nezbytné bojovat i proti příčinám v zemích původu a tranzitu běženců.

Češi a EU?

Velkým handicapem je relativně nízká informovanost české společnosti o podrobnějších aspektech činnosti a fungování EU jako celku a jejích jednotlivých institucí. Nízká informovanost o nařízeních, směrnicích a rozhodnutích, která EU produkuje, a která regulují nebo upravují nejrůznější stránky každodenního života, je reflektována v následující statistice.

Zatímco v roce 2003 77 % Čechů toužilo vstoupit do EU, v roce 2012 si 74 % z nich nemyslelo, že EU přijímá rozhodnutí, která jsou v jejich zájmu. Statistika je na první pohled zarážející, jenže při bližším pohledu do historie narazíme na zajímavý fakt, který je samotným kořenem problematického vztahu české veřejnosti k Evropské unii.

Jen o několik měsíců po zásadním referendu, odpovědělo 65 % Čechů, že opatření EU neprospívají jejich potřebám. Od té doby údaj nikdy neklesl pod 59 % a dostal se až k letošním 74 %. Nadšení pro vstup do EU tedy zřejmě bylo především reflexí touhy české společnosti definitivně se zapojit do západních struktur. Prosazování a udržování zásad demokracie a principů solidarity také Češi vnímají jako největší přednost EU. Souhlas s unijním přístupem k těmto hodnotám mírně klesá, nicméně pohybuje se dlouhodobě okolo 70 %, respektive 60 %.

Názorová protichůdnost v době vstupu do EU, je zřejmá na první pohled. Spolu se zájmem o udržování demokratických principů v Unii je viditelné, že Češi vnímali vstup především jako poslední krok v cestě na Západ. Protože připojení k základnímu pilíři evropské demokratické struktury znamenalo cíl samo o sobě, své působení v jeho rámci Češi mnohdy vnímají kriticky, napsal server euractiv.cz.

Související

Více souvisejících

Herman Van Rompuy EU (Evropská unie) češi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy