EU schválila rozpočet na rok 2014, pomoc Česku potvrzena

Štrasburk - Evropský parlament dnes schválil rozpočet Evropské unie pro příští rok, který je skoro o šest procent nižší než letošní. V hlasování také potvrdil finanční pomoc Německu, Rakousku a České republice po letošních povodních.

Kompromisní rozpočet dohodli zástupci členských států EU a parlamentu na poslední chvíli při maratónském vyjednávání minulý týden. Rozpočet pro příští rok nakonec dosahuje 135,5 miliardy eur (přes 3,5 bilionu korun) a pokud se vezmou v úvahu i dlouhodobé závazky, tak 142,6 miliardy eur (přes 3,7 bilionu Kč). Rozpočet 2014 je prvním z víceletého rámce pro léta 2014 až 2020, který Evropský parlament schválil již v úterý.

Součástí dohody je také rozhodnutí o pomoci zemím postiženým povodněmi z unijního Fondu solidarity. Německo, Rakousko a Česká republika dohromady po červnových záplavách získají 400 milionů eur (10,9 miliardy korun). Větší část - 250 milionů eur (6,8 miliardy korun) - půjde ještě z letošního rozpočtu. Zbývajících 150 milionů eur dostanou země příští rok.

Německo dostane 360 milionů eur, Rakousko 21,6 milionu a méně postižená Česká republika 15,9 milionu eur (434 milionů korun). Parlament také potvrdil 2,4 milionu eur pro Rumunsko postižené suchem a lesními požáry.

Sociálnědemokratický europoslanec a člen Rozpočtového výboru Vojtěch Mynář uvedl pro euractiv.cz, že výsledek není ideální, ale „ve srovnání s původním návrhem Rady obsahuje množství parlamentních priorit, které Evropě pomohou řešit následky krize".

Mynář v souvislosti s těmito prioritami zmínil například předsunutí čerpání rozpočtu „na podporu zaměstnanosti mladých a navýšení prostředků pro malé a střední podniky, výzkum a vývoj i Fond pro nejchudší osoby."

Zuzana Brzobohatá, která je Mynářovou kolegyní v Rozpočtovém výboru, v tiskové zprávě uvedla, že schválení dohody o víceletém finančním rámci je pozitivní, i když byly ambice europoslanců ohledně výše rozpočtu vyšší. „Je však kladen důraz na podporu investic, boj s nezaměstnaností a speciální pozornost je věnována mladým lidem," dodala Brzobohatá.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) rozpočet Povodně ČR 06/2013

Aktuálně se děje

před 41 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy