U Stonehenge je rušno, nastal zimní slunovrat. VIDEO

Stonehenge - Starověké kultury považovaly zimní slunovrat za okamžik zrodu nového slunce. Noci se totiž začnou zkracovat a dnům přibude světla. Pro mnoho lidí je to i dnes magický okamžik. Letos nastal v 9 hodin a 4 minuty našeho času, napsal rozhlas.cz.

Stonehenge ročně navštíví zhruba milion lidí. Nově mohou navštívit moderní informační centrum. Stojí asi 2 kilometry od kamenného kruhu. Centrum vystavuje asi 250 prehistorických objektů.

Vědci čas od času přijdou s novou hypotézou o účelu Stonehenge. Bylo to pohřebiště, astronomická observatoř, posvátné místo, které sjednocovalo dávné obyvatele Británie? A proč vlastně některé kameny ze Stonehenge pocházejí až z místa vzdáleného skoro 400 kilometrů? 

Megalitický komplex Stonehenge leží v jižní Anglii, v hrabství Wiltshire. V této lokalitě se však nenachází žádné kameny, ze kterých mohl být postaven. Na stavbu Stonehenge byl použit velmi zvláštní materiál. Takzvané Modré kameny, které ve vlhkém prostředí samovolně zmodrají. Jedná se o sopečný riolit, který se velmi liší od ostatních hornin v jižním Walesu.

Pracovníci z Waleského národního muzea a Leicesterské unverzity hledali nejbližší místa výskytu Modrých kamenů, ze kterých je komplex Stonehenge vybudován. Po analýzách minerálního složení a textury skal vyvrátili původní doměnku vědců, že kameny pocházejí z 200 km vzdálených lomů Presellských hor. Analýzy petrografickou metodou potvrdili 99% shodu s lokalitou Craig Rhos-y-felin u Pont Season.

K jakému účelu Stonehenge vlastně sloužilo, se můžeme zatím pouze domnívat. Účel nebyl náhodný ani veskrze primitivní. Odborníci z oboru astronomie nepochybují o astronomické observatoři, která v době kamenné pomáhala určovat za letního a zimního slunovratu prostřednictvím stínů délku dne a noci včetně východu Slunce i Měsíce.

Jiní hovoří o rituální svatyni nebo o místu léčení raněných a beznadějně nemocných, či dokonce o lokalitě určené k pohřbívání a uctívání zemřelých, píše magazin2000.cz.

Megalitická stavba ve Wiltshire je často přirovnávána k egyptským pyramidám. Řada odborníků celkem seriózně uvažuje o využívání ztracených technologií, jejichž autoři uměli tesat přesné tvary do žuly i mramoru nebo přenášet kamenné balvany o hmotnosti několik desítek tun. Stále častěji hledáme souvislosti mezi těmito ztracenými postupy a současnými vynálezy a prostředky. Tyto teorie zahrnují i možnou existenci UFO a mise mimozemských civilizací, které po sobě na modré planetě zanechaly nesmazatelné stopy. Je ale zrovna tak možné, že jde o památku na civilizaci původu pozemského.

Související

Stonehenge

Britové mají zákaz slavit slunovrat u Stonehenge

Britové letos nebudou moci oslavit nadcházející letní slunovrat u slavné megalitické stavby Stonehenge, kde se každoročně pohanského rituálu k uctění nejdelšího dne roku účastní desítky tisíc lidí. Úřady kvůli pandemii koronaviru akci zakázaly, na dodržování zákazu shromažďování bude na místě dohlížet policie, napsal dnes server BBC.
Vlny / tsunami

Co lze najít na dně oceánů? Vesmírné lodě, prokleté smaragdy i legendární města

Zemi dominují oceány, které pokrývají 71 procent jejího povrchu. Co ale číhá pod vší tou vodou? Odborníci odhadují, že jsme zatím prozkoumali méně než pět procent našeho světa, což znamená, že nám zbývá 95 procent nezmapovaného prostoru hlubokých modrých moří. Jaké bohatství může být pohřbené pod mořskými vlnami? Ztracená Atlantida? Trosky majestátních potopených lodí? Přinejmenším bychom mohli čekat, že objevíme celou řadu zmizelých nákupních vozíků.

Více souvisejících

Stonehenge Velká Británie

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy