U Stonehenge se řeší nová záhada, lidé jsou bezradní

Stonehenge - Ken Jenkins jednou ráno zcela nedávno klečel na planině poseté velkými kameny ve Stonehenge a v hlavě se mu honila zdánlivě nevysvětlitelná záhada obklopující tuto prehistorickou památku: Proč lidé kradou fretky?

"Nikdo to neví," řekl listu The Wall Street Journal Jenkins, profesionální bojovník proti škůdcům, který používá fretky k likvidaci nežádoucích králíků. Jako další britští fretkaři i on se snaží pochopit krádeže fretek, které trápí jižní Anglii během posledních dvou let. "Existuje pro to spousta teorií," řekl.

Někteří milovníci fretek uvádějí, že zloději prodávají tato zvířata na nezákonný výzkum léků. Další spekulují, že končí v nelegálním obchodu s domácími mazlíčky. A mnozí mají podezření, že do jejich krádeží jsou zapojené organizované zločinecké skupiny. 

Bradleymu někdo loni v únoru ukradl 27 fretek. Policie pachatele nenašla a jeho jméno tak přibylo na dlouhý seznam obětí. "Znám spoustu zklamaných lidí, kterým někdo ukradl jejich fretky," řekl. Nyní v Británii nastává znepokojivé období pro "pracující fretky", které jsou po staletí používány k lovu králíků - podle Jenkinse už od dob starých Římanů.

Fretky se přitom už v minulosti stávaly příležitostným terčem zlodějů. Britští historici například zaznamenali případ z roku 1867, kdy soud nedaleko Bradleyho domova poslal do vězení čtrnáctiletého chlapce za to, že ukradl fretku a prodal ji svému strýci za dva šilinky a pintu piva.

Ovšem během posledních dvou let počet krádeží fretek prudce stoupl. Po celé venkovské části Anglie řádí v noci zloději - často s kuklami na hlavách - kteří kradou fretky a svůj kontraband pak odnášejí v povlacích na polštáře. "I cenné věci nechávají na místě, berou jenom fretky," řekl Bradley.

Kluby už svým členům začaly radit, aby si zajistili klece a výběhy a nebavili se o svých fretkách v hospodě. 

Fretky jako živý límeček

O fretkách jsou v literatuře nejasné zmínky už od starověku (Aristoteles, Aristofanes a jiní). První zmínky o jejich užití při lovu jsou z 1.stol.př.n.l. Strabo píše o invazi králíků na Baleárských ostrovech. Údajně tu přemnožení králíci způsobili hladomor a k jejich lovu bylo použito drobné zvíře dovezené z afrického středomoří. Zvíře bylo vpouštěno do králičích nor, u jejich vstupu čekal lovec a králíky odchytával.

Tento způsob lovu, fretkování, je užíván v Anglii dodnes. I u nás se fretkovalo, zvláště ve vinařských oblastech, kde králíci působili hrabáním a okusem značné škody. Od 80.let 20. stol., kdy epidemie myxomatozy téměř vyhubila populace divokých králíků, už naši myslivci fretky jako lovecká zvířata nechovají a nezmiňují se o nich ani poslední učebnice myslivosti.

Fretka ale nebyla jen loveckým zvířetem. Její milá povaha si získala dámy i pány renesanční Itálie a Anglie. Překrásný portrét Cecilie Gallerani, Leonardovy Dámy s hranostajem, zná snad každý. Její současnici, Antheu, portrétoval Francesco Mario Mazolla s tmavou fretkou na lovecké rukavici. Bílou fretku se zlatým oboječkem má na jednom z oficiálních portrétů na rukávu překrásného bohatého kostýmu Její Milost Alžběta I. Anglická, informuje schf.cz.

Pánové nosívali své miláčky, podobně jako dnešní mladíci, na ramenou či kolem krku. Takový „živý límeček" má na krku švihák ze Sieny na fresce Domenica di Bartolla z 1.pol. 15 století, stejně svého „přítele" nosil i Jan Nebojácný, hrabě z Nevers a vévoda burgundský.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Velká Británie Příroda Stonehenge

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy