Boj o žirafu: Odsouzeného zvířete se chce ujmout čečenský vůdce

Groznyj/Kodaň - Kontroverzní čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se nabídl, že zachrání druhou žirafu, kterou se chystá utratit zoo v Dánsku. Nabídku ujmout se sedmiletého žirafího samce Mariuse zveřejnil Kadyrov na internetové síti Instagram. Usmrtit zvíře chce jutský zoopark, a to navzdory mezinárodnímu pobouření, které vyvolalo nedávné zabití stejnojmenného žirafího mláděte v kodaňské zoologické zahradě.

"Dočetl jsem se, že v Dánsku se chystají ukončit život další žirafy," napsal Kadyrov k fotografii zachycující lvy pojídající maso prvního Mariuse, který byl podle čečenského předáka utracen z "vymyšlených příčin".

"Z humanitárních důvodů jsem připraven (druhého) Mariuse přijmout. Můžeme mu zajistit dobré životní podmínky a postarat se o jeho zdraví," dodal podle serveru Guardian Kadyrov, který má vlastní zoologickou zahradu a rád se na veřejnosti prezentuje s exotickými zvířaty.

Rozsudek smrti nad jednou žirafou může podle něj být považován za neštěstí, zabití dvou žiraf by byla katastrofa, poznamenal politik, jehož nevládní organizace obviňují z mučení odpůrců a porušování lidských práv v kavkazské republice Čečensko.

Žirafího samce ze zoo v Jutsku na západě Dánska čeká stejný osud jako jeho jmenovce v Kodani, pokud se zooparku podaří získat žirafí samičku, což prý lze předpokládat. Zoologická zahrada má ještě dalšího, mladšího samečka jménem Elmer. "Nemůžeme mít dva samce a jednu samici. Pak by docházelo ke konfliktům," zdůvodnila záměr zahrady ošetřovatelka Janni Lojtvedová Poulsenová.

Velké naděje, že by se podařilo najít pro přebytečného samce jiné vhodné místo, Poulsenová neviděla. Marius je stejně jako jeho jmenovec z kodaňské zoo nevhodný pro chovný program. "Jestliže koordinátor chovného programu rozhodne, že Marius by měl být usmrcen, pak to uděláme," dodala ošetřovatelka.

Člověk - absurdní technokrat?

Podle ní zoologické zahrady v Dánsku zabíjejí přebytečná zvířata již mnoho let a jutský zoopark od tohoto záměru neodradí ani vlna protestů. Zoo navíc zdůraznila, že svá zvířata neprodává. Reagovala tak na tvrzení dánského podnikatele Clause Hjelmbacka, že našel americkou miliardářku z Beverly Hills, která chtěla žirafí mládě koupit. O samečka (toho prvního) měly prý zájem i jiné zoologické zahrady. Řadě zoologů přijde rozhodnutí zahrady scestné.

"Logika ZOO má samozřejmě pevné základy. A těžko si představit, že by její radikální odmítnutí třeba lidmi z Animal Liberation Front mohlo přinést nějaké pozitivní řešení – tedy, že by tím pozitivním řešením mělo a mohlo být okamžité vypuštění všech zvířat ze zoo do přírody, okamžité zrušení všech zoo a podobně," napsal historik a filozof Michal Komárek na svém blogu pro Aktuálně.cz.

"Jenže: Jde o to, z jakého úhlu pohledu se na tu logiku díváme. A zda má smysl její kritiku odmávnout jen proto, že radikální aktivisti zpravidla nepřicházejí se systémovým „dlouhodobě udržitelným" řešením...Jde o to, zda tu veřejnou popravu zcela zdravého mladého zvířete budeme považovat v souladu s tou logikou za cosi nejen nezbytného, ale dokonce za pozitivní příklad toho, nakolik se člověk promyšleně stará o přírodu. Jak přejímá zodpovědnost, byť je to někdy bolestná zkušenost...Nebo zda na ni budeme pohlížet jako na další doklad toho, že lidský vztah ke zvířatům a přírodě dosáhl absurdních technokratických, do sebe zahleděných a v důsledku sebevražedných rozměrů," dodal.

Pitvali vlka, děti zhnuseny

Jen pár dní poté, co se kodaňská zoo stala terčem kritiky kvůli zabití žirafy, se objevily fotografie z dánského muzea, kde žena před dětmi pitvá vlka. Vše probíhalo v rámci dětského muzejního programu. Některé děti v Natural History Museum v Aarhusu byly pitvou vlka fascinovány, jiné se na tuto názornou ukázku nemohly dívat. Ukázány jim byly například plíce vlka.

Někteří dánští školáci byli pitvou evidentně znechucení a drželi si nosy, aby se vyhnuli štiplavému zápachu. Zkoumané zvíře podle deníku Daily Mail pocházelo z nedalekého přírodního parku a není jasné, za jakých okolností zemřelo.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Žirafy

Aktuálně se děje

před 35 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy