Německo hlásí unikátní objev: Bájný poklad Nibelungů nalezen?

Mohuč - Amatérský archeolog v Německu našel zlaté a stříbrné šperky a další cenné předměty z období pozdní antiky. Nález vyvolal spekulace, zda se nejedná o legendární poklad Nibelungů, jenž inspiroval skladatele Richarda Wagnera ke slavnému operními cyklu. Odborníci to sice nepotvrdili, hodnotu objevu nicméně vyčíslili na více než milion eur (přes 27 milionů Kč).

Za pomoci detektoru kovů si nejmenovaný archeolog splnil sen všech hledačů pokladů v lese u města Rülzheim na jihu západoněmecké spolkové země Porýní-Falc. Pátral tam však ilegálně a svůj nález, obsahující zlaté ozdoby ze šlechtického oděvu, stříbrné sošky a nádobí či pozůstatky pozlacené a postříbřené skládací židle, vydal až pod tlakem úřadů. 

"Časové a místní zařazení nálezu odpovídá epoše ságy o Nibelunzích," připustil podle německých serverů oprávněnost spekulací hlavní archeolog Porýní-Falce Axel von Berg. "Nejsme ale schopní říct, zda skutečně patřil k pokladu Nibelungů," dodal. Původní majitel nalezených předmětů si podle něj každopádně "žil dobře".

Němečtí experti nevylučují, že nálezce už stihl část tohoto "zlata Rýna" nezákonně prodat a poklad tak mohl být ještě větší. "Místo nálezu bylo zcela zničeno neodbornými zásahy," posteskli si archeologové. Podle německých serverů muže už od loňského května vyšetřuje státní zastupitelství ve Frankenthalu.

Von Berg soudí, že nalezené cennosti mohl pod zem ve spěchu ukrýt jejich majitel - vysoký římský úředník, případně šlechtic - nebo zloději na počátku pátého století našeho letopočtu, kdy římskou říši děsily nájezdy divokých Germánů. Německé Porýní bylo tehdy součástí římského impéria.

Kdo byli Nibelungové?

Podle starých pramenů z jiné ságy (Waltharius) to byli „Synové mlhy" nebo také temnoty - Sohn des Nebels (nebelig, nibelen). Byl tak označen kmen germánských Franků (Burgundů) pod králem Guntherem, sídlící kolem Wormsu na Rýně. Sága říká, že toto jméno převzali po smrti hrdiny Siegfrieda zároveň s jeho pokladem - pokladem Nibelungů. A poklad zase získal Siegfried od předchozího držitele, kterým byl král země Nibelungů. Původní země Nibelungů je v Písni o Nibelunzích umístěna v Norsku, informuje server iereus.wz.cz.

Píseň o Nibelunzích je stará germánská sága, která částečně vychází z období stěhování národů (4. - 7. století) a z rozpadu říše Burgundů, umístěná do prostoru Wormsu. Epos vznikl ve 13. století a je napsán tehdejším lidovým jazykem – středohorní němčinou. Píseň o Nibelunzích je napsána ve zpěvných slokách rozdělených do čtyř řádků, jejich melodii však není možno s jistotou zrekonstruovat.

Siegfried, syn krále Siegmunda z Niederlandu je největší ze všech hrdinů a vlastní nevídaný poklad, který získal po mrtvém králi Nibelungů ze země Nibelungů (někde v místech Norska). Stal se nezranitelným, když se vykoupal v krvi draka, kterého zabil. Vlastnil také plášť neviditelnosti, který získal od čaroděje Albericha.

Související

Více souvisejících

Poklad Německo archeologové

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Zelenského setrvání v čele země do konce války podporuje většina Ukrajinců

Více než dvě třetiny Ukrajinců, konkrétně 70 procent, je pro, aby byl Volodymyr Zelenskyj prezidentem až do konce války. Ukázal to průzkum Kyjevského mezinárodního ústavu sociologie. Podle šetření ale klesl počet lidí, kteří podporuje prezidentovu politiku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy