NATO má obavy z Ruska, do Baltského moře posílá minolovky

Berlín - Pětice minolovek se dnes z německého přístavního města Kiel vydala na cvičení NATO do Baltského moře. Vyslání plavidel je součástí úsilí aliance o posílení vojenské přítomnosti na východě Evropy kvůli obavám ze záměrů Ruska na Ukrajině, informovala agentura AP.

Z Kielu dnes do Baltu vyslalo jednu minolovku a jedno podpůrné plavidlo Norko a po jedné minolovce Nizozemsko, Belgie a Estonsko. Cvičení pod norským velením bude trvat do konce května. Velení nad operací na likvidaci min pak převezme Německo.Zástupce vrchního velitele operací aliančních námořních sil Arian Minderhoud řekl, že cvičení je součástí celého "balíku" akcí, které mají ukázat "odhodlání a připravenost NATO".

Alianční minolovky sice v Baltském moři působí už přes 40 let a jejich nynější nasazení se příliš neliší od původně plánovaných akcí. "Ale samozřejmě bude mít trochu jiný charakter," řekl Minderhoud. Nynější operace bude podle něj "intenzivnější" a "významnější".

Minderhoud také řekl, že zatím nebyla zaznamenána zvýšená ruská aktivita v Baltském moři, ale zdůraznil, že aliance je připravena "na všechny druhy akcí a reakcí".

Minolovka je válečná loď, která je určená k odklízení námořních min, ničení minových zátarasů a k ochraně bojových lodí a konvojů. Minolovka je malá a obratná loď, často jen lehce vyzbrojená, případně je vyzbrojená i pro vyhledávání a boj s ponorkami.

U tohoto druhu válečných lodí je důležitá co nejmenší možnost zjištění přítomnosti ze strany miny, čehož je docíleno specifickou konstrukcí, která zahrnuje kupříkladu dřevěný trup (kvůli minám citlivým na změnu magnetického pole), zvláštní druh pohonu (např. lodní šroub typu Voith-Schneider) pro snížení akustické stopy (kvůli minám aktivovaným na základě hladiny hluku), užší trup (miny citlivé na změnu okolního tlaku) a jiné další.

Tyto specifické požadavky mají i své nevýhody, jako je snížená maximální rychlost nebo slabší vyzbrojenost, z čehož plyne i případná potřeba dodatečně chránit minolovky jinými plavidly.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

NATO Vojenské lodě

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy