Oslava 70. výročí vylodění ve Francii bude ve stínu ukrajinské krize

Ouistreham - Nejvyšší představitelé Spojených států, Ruska, Británie, Francie, Německa, Česka, Slovenska, Itálie a desítky dalších zemí si v pátek na severozápadním pobřeží Francie připomenou 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii za druhé světové války. Schůzka vrcholných politiků se bude konat na pozadí ukrajinské krize a bude prvním setkáním západních představitelů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem od březnové ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym.

Hlavní ceremonie se uskuteční na pláži u obce Ouistreham, na níž jsou připraveny tribuny pro 9000 pozvaných hostů. Kromě zahraničních a místních politických a dalších představitelů se očekává na 1000 válečných veteránů, kterým je většinou více než 90 let; pro mnohé z nich to patrně bude poslední účast na kulatém výročí vylodění."Na tisíc veteránů bude opět na území Normandie, které pomohli osvobodit. Vyjádříme jim zvláštní úctu," zdůraznil francouzský prezident François Hollande.Páteční vzpomínku zahájí dopoledne Hollande u pomníku ve městě Caen, kde se poprvé oficiálně uctí památka 20.000 civilistů, kteří za bitvy o Normandii přišli o život. Hollande se poté setká se svým americkým protějškem Barackem Obamou na americkém hřbitově nad pláží Omaha, kde Američané utrpěli 6. června 1944 největší ztráty. Na hřbitově je pochováno téměř 10.000 amerických vojáků, kteří po vylodění zahynuli na různých místech v Normandii.V poledne se šéfové států a vlád společně s veterány setkají na oficiálním obědě na zámku Bénouville u mostu Pegasus, který patřil ke strategickým bodům vylodění spojeneckých vojsk.

Psali jsme:
Den D otevřel v roce 1944 západní frontu a přiblížil konec války +FOTO OBRAZEM: Svět slaví vylodění v Normandii. Rozsáhlá fotoreportáž
 

Pietní akce vyvrcholí mezinárodním obřadem, který začne ve 14:30 SELČ u Ouistrehamu na pláži Sword, kde se před 70 lety vylodili britští a francouzští vojáci. Na 500 vojenských hudebníků a 650 figurantů připomene ve čtyřech aktech události dne D, jak se 6. červen 1944 nazývá.Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron hodlají využít oslav k bilaterálnímu setkání s Putinem. To podle komentářů svědčí o tom, jak zatěžko je Západu izolovat Moskvu, přestože vyvolala nejvážnější krizi od konce studené války. Berlín a Londýn mají významné ekonomické a energetické vztahy s Ruskem a Paříž prodává Rusům dvě válečné lodě, což rozhněvalo Washington.Obama prý ale bilaterální setkání s Putinem rozhodně odmítá. Bílý dům zdůraznil, že jeho šéf uvidí Putina jen za účasti všech hostů při společném obědě a obřadu na pláži v Ouistreham. Obama se naopak již tento týden setkal s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, který byl také pozván na páteční oslavy ve Francii a který obviňuje Kreml z ohrožování Ukrajiny.Ve Francii se kromě zmíněných politiků očekává například britská královna Alžběta II., český prezident Miloš Zeman, australský premiér Tony Abbott, slovenský prezident Ivan Gasparovič, kanadský premiér Stephen Harper či nizozemský král Willem-Alexander.Na období kolem výročí vylodění je připraveno na 400 různých akcí. Například dnes odpoledne má v obci Ranville seskočit prvních 300 britských, amerických, kanadských a francouzských parašutistů, jak tomu bylo před 70 lety. Seskoku má přihlížet i britský princ Charles. Po setmění ozáří pláže Utah a Sword, kde se vojska vylodila, 24 ohňostrojů. Na neděli se plánuje seskok tisícovky parašutistů nad obcí Sainte-Mere-Eglise, kde probíhal jeden z významných bojů prvního dne vylodění.Vzdát poctu padlým vojákům i přeživším hrdinům a projet se po vyloďovacích plážích odjelo do Francie také 140 fandů vojenské historie z Plzně. Nadšenci z plzeňského Military Car Clubu, kteří jezdí do Normandie od roku 1990, naložili koncem května na tři kamiony 33 kusů staré vojenské americké techniky, která má v technických průkazech datum výroby před 70 a více lety.Ráno 6. června 1944 se v Normandii vylodilo kolem 35.000 mužů, z nichž do večera více než 3000 zahynulo. Na zdejších plážích se do konce července vylodilo celkem 1,5 milionu vojáků. Bitva o Normandii si k tomuto datu vyžádala více než 44.000 mrtvých na straně spojenců, 54.000 v řadách Němců a 20.000 mezi francouzským civilním obyvatelstvem.

Související

Více souvisejících

Normandie (D-Day 1944) II. světová válka Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy