VIDEO: Oslavy v Normandii vrcholí, Zeman zaujal místo vedle Putina

Ouistreham (Francie) - V Normandii na severozápadě Francie dnes odpoledne příjezdem státníků začala hlavní vzpomínková akce oslav 70. výročí vylodění západních spojenců z roku 1944. Vedle zhruba dvou desítek státníků na tribuně pro čestné hosty nechybí ani zástupci veteránů.

Na vyloďovací pláž Sword do Ouistrehamu se sjela řada šéfů států a vlád včetně britské královny Alžběty II., amerického prezidenta Baracka Obamy, šéfa Kremlu Vladimira Putina, nově zvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nebo českého prezidenta Miloše Zemana a slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče.

Zeman na tribuně zaujal místo vedle Putina. Česká první dáma Ivana Zemanová má po levici německou kancléřku Angelu Merkelovou. Z televizních záběrů je patrné, že ruský prezident a německá kancléřka využili čas zbývající do příchodu zbylých státníků k několika krátkým rozhovorům mezi čtyřma očima.

Dopoledne měli někteří lídři na programu dvoustranná jednání - nejvíce se vzhledem k napjaté situaci na Ukrajině čeká na výsledky schůzky Merkelové s Putinem, která začala krátce před polednem v Deauville.

Hollande jednotlivé státníky, včetně Zemana a jeho ženy, před začátkem slavnosti osobně přivítal a doprovodil je k tribuně. Obama a kancléřka Merkelová, jejichž příchod provázel hlasitý potlesk, se osobně pozdravili s asi tuctem vybraných veteránů.

Psali jsme:
Mrazivo v Normandii: Putin se střetl s Porošenkem
 

Vzpomínkové akce začaly v Normandii už ve čtvrtek a dnes po půlnoci na ně navázala vigilie ve městě Bénouville, kde v noci na 6. června 1944 přistáli v kluzácích britští výsadkáři. Dobytí tamního mostu Pegasus bylo prvním hmatatelným úspěchem spojenecké operace.

Stovky místních obyvatel, pamětníků a dalších návštěvníků se za rozbřesku shromáždily na pláží Omaha. Veteráni i současní vojáci tam přesně v 06:30 SELČ stáli v pozoru a vzdávali hold těm, kteří tu před 70 lety jako první přistáli u francouzské pevniny, uvedla agentura AP. 

Hollande po 09:00 SELČ dorazil do Caen, kde uctil 20.000 civilních obětí bitvy o Normandii. "Tento den, který začal chaosem a střelbou, skončil v krvi a slzách, v slzách bolesti i v slzách radosti po oněch 24 hodinách, které změnily svět a navždycky poznamenaly Normandii," řekl v projevu prezident.

Později Hollande odjel do obce Colleville-sur-Mer, kam na palubě helikoptéry dorazil i Obama. "Americká oddanost svobodě, rovnosti a volnosti, vnitřní důstojnosti každé lidské bytosti se krví otiskla do těchto pláží a zůstane v nich na věky," řekl americký prezident.

Britský princ Charles společně s britským premiérem Davidem Cameronem a jeho francouzským protějškem Manuelem Vallsem mezitím vzdali hold padlým vojákům v katedrále v Bayeux a na tamním hřbitově, kde je pochováno 4000 příslušníků britských jednotek.

VIDEO: Obama a Putin se nakonec pozdravili

Zdroj: YouTube

Největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách z 6. června 1944 znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. V Normandii se toho rána vylodilo kolem 35 tisíc mužů, z nichž do večera více než tři tisíce zahynuly. Za celý den se podařilo vylodit 150 tisíc lidí a desetitisíce kusů techniky. Do konce července se na plážích vylodilo celkem 1,5 milionu vojáků. Bitva o Normandii si vyžádala více než 44 tisíc mrtvých na straně spojenců, 54 tisíc v řadách Němců a 20 tisíc mezi francouzským civilním obyvatelstvem.

"Nedovedu si představit velet tak velkému množství lidí. Díky současným technologiím jsme schopni do posledního detailu vědět, kde se co na zemi děje. Jsme schopni odhalit přípravy v mnohem ranějším stádiu, zároveň existuje mnohem více prostředků, které nevyžadují lidskou obsluhu, zbraně mají větší dosah, takže přímý kontakt vojáků jeden proti jednomu je až skutečně poslední fází boje," řekl pro ČT armádní generál Petr Pavel.

A dodává: "V případě takovéto operace nebylo možné utajit veškeré přípravy, a proto se spojenci zaměřili spíše na dezinformační kampaň, která měla Němce uvést v omyl. Tvrdili, že hlavní směr invaze bude přes ten klasický přechod přes kanál La Manche. Hitler tomu věřil ještě pár dní po invazi."

Související

Více souvisejících

Normandie (D-Day 1944) Francie

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy