Polsko zdrceno: Podle soudu porušilo lidská práva, když pomohlo CIA

Varšava - Polsko porušilo úmluvu o ochraně lidských práv, když na svém území povolilo americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) zadržovat dvojici podezřelých z terorismu. Rozhodl tak dnes Evropský soud pro lidská práva v případu dvou údajných členů teroristické sítě Al-Káida, napsala agentura Reuters. Mluvčí polského prezidenta uvedla, že verdikt poškozuje obraz Polska, zatímco expremiér Leszek Miller neváhal závěr soudu označit za "nespravedlivý a nemorální".

Rozsudek podle Reuters připouští, že se v Polsku nachází tajné vězení CIA, což Varšava vždy popírala. Spojené státy již dříve přiznaly, že podezřelé členy Al-Káidy držely a vyslýchaly mimo americké území, neuvedly však, v kterých zemích.

Saúdský Arab Abdar Rahím Našírí a Palestinec saúdskoarabského původu abú Zubajdá se na soud obrátili s obviněním, že je CIA v roce 2002 tajně přepravila do vězení v polských lesích, kde byli podrobeni mučení.

Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl, že Polsko porušilo mimo jiné články úmluvy zakazující mučení. Podle soudu se provinilo také proti právu na svobodu a vyšetření obvinění.

Polsko tak oběma mužům musí nyní zaplatit odškodné, jednomu ve výši 100.000 eur (2,7 milionu Kč) a druhému 130.000 eur (3,6 milionu Kč). Rozsudek je pro zemi, která je smluvní stranou Evropské úmluvy o lidských právech, právně závazné. Podle mluvčí prezidenta Bronislawa Komorowského Joanny Trzaskové-Wieczorekové ale Polsko má ještě možnost odvolat se.

"Verdikt štrasburského soudu ohledně vězení CIA je pro Polsko nepříjemné a zemi finančně zatěžuje a poškozuje její image," prohlásila podle Reuters mluvčí v reakci Varšavy na dnešní závěr Evropského soudu pro lidská práva.

Zato Miller, který v době aféry kolem údajných vězení CIA v zahraničí stál v čele vlády, podle agentury AP rozsudek důrazně odmítl jako "nespravedlivý a nemorální". Podle jeho vyjádření by pro Polsko bylo absurdní zaplatit nějakou pokutu "vrahům".

Dvojice, která Polsko žalovala, je nyní zadržována v americké věznici Guantánamo na Kubě. Spojené státy jurisdikci Evropského soudu pro lidská práva nepodléhají.

Polské úřady vždy popíraly, že se na území Polska nachází vězení řízené CIA. Země přitom patří k důležitým spojencům Spojených států

Rozhodnutí soudu může mít důsledky i pro další evropské země, ve kterých se údajně nacházejí věznice CIA. Ty měly vedle Polska existovat taky v Rumunsku. Bukurešť to však nikdy nepotvrdila. Litva je tak jedinou evropskou zemí, která otevřeně přiznala dvě taková zařízení na svém území.

Soukromá letadla, která si CIA najímala k přepravě vězňů, přistávala i v Praze, aby natankovala. "Nechal jsem se informovat o tom, zda je do toho Česká republika nějakým způsobem zapojena a není. Byl to pouze přelet. Letadlo pouze natankovalo - je výsostným územím Spojených států, i když je na cizím letišti," prohlásil před dvěma roky v ČT František Bublan.

Související

Veronika Bílková Rozhovor

75 let od Všeobecné deklarace lidských práv. Vnímáme ji jako samozřejmost, což však mnohde stále neplatí, varuje Bílková

Valné shromáždění OSN schválilo před třičtvrtě stoletím, 10. prosince 1948, Všeobecnou deklaraci lidských práv. Nevedla k tomu jen zvěrstva druhé světové války, ale také zkušenost s totalitními režimy v meziválečném období, upozorňuje profesorka Veronika Bílková. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz přiznává, že dokument není právně závazný nástroj, zároveň dodává, že se stal základem pro jiné smlouvy, které právně závazné jsou. Odbornice na mezinárodní humanitární právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dále vysvětlila například to, proč si nemyslí, že nastal čas Deklaraci aktualizovat či měnit, a z jakého důvodu není šťastné zmiňovat lidská práva pouze v souvislosti s jejich porušováním.

Více souvisejících

Soud pro lidská práva Štrasburk Polsko tajná věznice

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 13 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy