Kvůli pandemii covidu-19 se šíří nejen koronavirus, ale i některé trendy spojené s tím, že se miliony lidí ocitly v domácí karanténě a mají náhle více času i chuť naučit se něco nového. V Německu, podobně jako jinde v Evropě, propadli domácímu pečení a z prodejen po tunách mizí mouka a kvasnice. Amatérští pekaři se věnují zadělávání těsta a jeho kynutí a hnětení tak, jako už dlouho ne. A jejich odhodlání a vášeň dělají radost i profesionálům, napsala agentura DPA.
Sonja Scherferová si rozhodně nemůže stěžovat na nudu: její nejstarší dcera chodí do první třídy a během jejího on-line vyučování se musí postarat o dvě mladší děti a zvládat vlastní zaměstnání. Když jsou večer potomci v posteli, najde si ale mladá Berlíňanka čas na pečení chleba. "Nemám hnětací stroj a všechno dělám ručně. Je to relax a dobrý odpočinek od intelektuální námahy," vypráví učitelka. "A taky je hezké mít vlastní chleba," dodává Scherferová, která v prosinci na recept narazila náhodou na internetu a tak s pečením začala.
Špalda, pšenice nebo žito, se semínky nebo bez, z formy nebo z plechu - receptů a variant se dá na síti najít nespočet. Fotografie křupavých výtvorů se pak objevují třeba na facebooku, kde skupinám domácích pekařů týdně přibývají tisíce nových členů. Obrovský zájem o domácí výrobu chleba potvrzuje také autor knih o pečení a bloger Lutz Geissler.
"S růstem počtu nakažených a první karanténou mi narostla čísla čtenářů blogu. Zvýšila se trojnásobně asi na 350.000 návštěvníků za měsíc," uvádí autor blogu Ploetzblog, původním povoláním geolog, který pořádá i on-line kurzy.
Na otázku, proč se lidé hromadně vrhli na pečení chleba a ne třeba koláčů, ale nezná odpověď ani on. "Chleba znamená přežití. A když si ho upeču sám, tak dokážu přežít spíš," dodává možné vysvětlení psycholog Christoph Klotter. Roli podle něj hraje i historická zkušenost. "Chleba je prostě pro Němce základní potravina. Před 200 lety se celé dny jedl jen chleba, kaše a brambory," dodává.
Chléb je navíc i důležitou součástí kulturní identity. "Goethův Werther se zamiluje do Lotte právě ve chvíli, kdy krájí chléb a rozděluje ho dětem," dává Klotter další příklad. V neposlední řadě může být pečení náhradou za chybějící kontakt s lidmi.
Výrobci vybavení pro pečení a pekaři mají z tohoto vývoje radost. "Tržby nám narostly o 300 procent," tvrdí například Birgit Freitagová z Reutlingenu, která prodává produkty firmy Pampered-Chef - například formy na pečení chleba. Z pekařské horečky profituje i berlínský podnik BakeNight, který pořádá pekařské kurzy - nyní kvůli pandemii výhradně on-line. Od začátku měsíce se na kurzy nazvané "Chleba z kvásku", "Housky" či "Bagety" přihlásilo už více než 1200 účastníků.
Díky vlastnímu pečení také spousta lidí poprvé zjistila, jak časově náročná a namáhavá činnost to je, říká šéf spolku malých německých pekáren Daniel Schneider. "Tahle zkušenost přinesla změnu postoje ke kvalitnímu chlebu a k prvotřídním výrobkům řemeslných pekáren," domnívá se. Malí pekaři už léta bojují proti konkurenci supermarketů a diskontů s jejich jednotvárnou, ale cenově příznivou produkcí. A počet malých pekáren klesá. Loni například v Německu fungovalo kolem 10.500 pekáren s částečně ruční výrobou, v roce 2008 to ještě bylo na 15.000.
Lutz Geissler patří k těm, kteří proti tomuto trendu bojují. Se svou partnerkou si chce tento 37letý zkušený pekař otevřít v Hamburku vlastní podnik. A vyhlídky má dobré, protože po řemeslném chlebu je nyní velká poptávka. Potvrzuje to i hamburský majitel pekárny Sören Korte, který svůj obchod otevřel uprostřed pandemie. "Lidé u mě naštěstí stojí fronty," raduje se podnikatel.
Související
Steinmeier na návštěvě Prahy jednal s Pavlem a uctil památku obětí střelby na FF UK
Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje
Německo , recepty, vaření - , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil
Aktualizováno před 1 hodinou
Mimořádná zpráva Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek
před 1 hodinou
Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?
před 1 hodinou
Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině
před 2 hodinami
Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň
před 2 hodinami
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
před 3 hodinami
Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu
před 3 hodinami
Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojení v roce 2016, ukázal průzkum
před 4 hodinami
Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů
před 4 hodinami
USA vyzvaly státy se systémy Patriot, aby je poskytly Ukrajině
před 5 hodinami
OSN: Invaze izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou katastrofou
před 6 hodinami
Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády
před 6 hodinami
Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster
před 7 hodinami
Policejní těžkooděnci vstoupili do Kolumbijské univerzity, rozehnali demonstranty
před 8 hodinami
Letní počasí nevydrží. Na víkend se opět ochladí
včera
Trump slíbil, že pokud vyhraje volby, zajistí Gershkovichovo propuštění
včera
EU se chystá na maďarské předsednictví. Michel vysvětlil, proč se ho neobává
včera
Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka
včera
Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů
včera
Rusko tvrdí, že v úterý sestřelilo šest taktických raket ATACMS
Rusko tvrdí, že v úterý sestřelilo šest taktických raket ATACMS, které údajně Ukrajina obdržela od Spojených států. Některé z nich prý byly sestřeleny nad anektovaným Krymským poloostrovem, informuje agentura AFP.
Zdroj: Libor Novák