Huml zveřejnil tajnou zprávu, týká se sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou

Praha - Podle poslance za ČSSD Stanislava Humla stojí za pádem malajsijského letadla na ukrajinském území Ukrajina. V celém činu vidí také rukopis americké CIA, neboť Spojené státy podle něj mají na Ukrajině své poradce.

"Přemýšlel jsem více jak 24 hodin, jestli tuto zprávu pustit veřejnosti, protože je poměrně závažná a pokud bude utajená, bude to velká chyba," řekl Huml ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s odkazem na text, který uveřejnil na Facebooku. 

V něm mimo jiné uvádí: "Zdá se víc než jasné, že tvrdé sankce, které byly vyhlášeny s ohledem na sestřelení civilního letadla s téměř 300 mrtvými způsobila úmyslně UA armáda. Modus operandi - rukopis - CIA se nedá zapřít. Do Pentagonu také letadlo nenarazilo a propaganda to stále tvrdí. Pád dvojčat a zejména třetí budovy jsou otázky, které kladou dodnes pozůstalí po obětech, nikdo jim neodpovídá. USA mají na UA své poradce. Z toho mi vyplývá, že někdo v pozadí chce válku za každou cenu, jako potřebovali válku proti terorismu, která již je vyčerpaná. Proto muselo spadnout letadlo, aby byl důvod."

Pro své tvrzení má podle svých slov hned několik důkazů. "Já jsem se to dozvěděl ve čtvrtek od svého dobrého známého, který má kontakty na vyšetřovatele v západní části Evropy. Oni už mají podle sdělení výsledky z laboratoře ze zkoumání fragmentů trosek z malajsijského letadla. Zjistili, že tam jsou opravdu průrazy 30 mm kanónu, což je zbraň, kterou používají stíhačky. Udělali i chemický rozbor a zjistili, že tam jsou stopy střeliva," řekl Huml Rozhlasu.

Zpráva zatím nebyla oficiálně zveřejněna a mezi čtyřmi státy je podle Humla dohoda o tom, že dokud nebude ukončeno vyšetřování, nebude nic zveřejněno. Následně přiznal, že se jedná o informaci, která není ověřená a proto ji poskytl médiím, neboť potřebuje pomoc od veřejnosti.

Na celé události Huml také vidí zřejmý rukopis ameriské CIA. "Celé vyšetřování, kdy jsou zabaveny tajnou službou na Ukrajině záznamy řízení letové provozu, tedy komunikace mezi letadlem a dispečerem, je velmi podobná situaci, kdy do Pentagonu narazilo letadlo, a tenkrát zabavili všechny záznamy z kamer z celého okolí," uvedl.

Poslanec také popřel, že by na Ukrajině byla ruská armáda, Rusko tedy podle něj nemůže být bráno jako agresor. "Označován jako agresor je jenom jeden, byť je tam občanská válka, kterou mají na svědomí obě strany," uvedl s tím, že ze satelitního snímku nelze zjistit, jestli je dotyčný člověk ruský voják či nikoli.

Související

Zdeněk Ondráček na Donbasu

Ondráček je ve všem nevinně? Komunista se dočkal nečekaného zastání

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, premiér Andrej Babiš i zahraniční výbor Poslanecké sněmovny se distancovali od cesty komunisty Zdeňka Ondráčka do mezinárodně neuznávané Doněcké republice. Komunista, který se sešel s hlavou tamních separatistů ale trvá na tom, že šlo o soukromou návštěvu, kterou nemusí vysvětlovat. Přestože se na něj valí kritika, dočkal se i zastání.

Více souvisejících

Stanislav Huml Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

Aktualizováno před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy