Ebola si nevybírá, politička uvalila karanténu sama na sebe

Monrovia – V Libérii se Ebola šíří jako mor. Nedávno na ni zemřela asistentka vysoké představitelky zdravotnictví v zemi, Bernice Dahnové. Ta na sebe krátce poté jako preventivní opatření sama uvalila karanténu, informuje server BBC

Bernice Dahnová by se rozhodně dala označit za velmi opatrnou osobu. I přestože se u ní samotné žádné symptomy viru Ebola neprojevily, rozhodla se raději odejít do karantény, než aby nakazila své okolí. Toto rozhodnutí učinila krátce poté, co na smrtelný virus zemřela její asistentka.

Libérie patří mezi Ebolou nejvíce postižené země světa. Podle Světové zdravotnické organizace na tento virus v západní Africe zemřelo již 3000 lidí, z toho 1830 právě v Libérii. Tam na Ebolu denně zemře více než padesát lidí – za poslední dva dny se jejich počet vyšplhal až na 150.

Bernice Dahnová prohlásila, že nepřišla do kontaktu s jinou nakaženou osobou, než se svou asistentkou. I přesto se však dobrovolně rozhodla podstoupit karanténu, a jít tak příkladem všem ostatním, kteří by se mohli nacházet v podobné situaci.

Související

Soud, ilustrační foto

Válečný zločinec Kosiah stanul před soudem, podle žaloby se dopustil i kanibalismu

Ve Švýcarsku dnes začal soudní proces s bývalým velitelem liberijských povstalců Alieuem Kosiahem. Je první, koho bude za údajné válečné zločiny ve Švýcarsku stíhat nevojenský soud, a rovněž první Liberijec souzený za zvěrstva spáchaná v Libérii za tamní první civilní války z let 1989 až 1996. O život v ní a v následném konfliktu přišlo na 250.000 lidí.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Liberijský soud vydal zatykač na bývalého českého konzula Sochora

Soud v Libérii v pondělí vydal zatykač na bývalého honorárního konzula ČR v západoafrické zemi Karla Sochora a další dva české občany. Na svém webu to dnes uvádí deník Liberian Observer, který má údajně k dispozici kopii soudního výnosu. Češi mají být stíháni v souvislosti s údajnou zpronevěrou peněz česko-liberijské společnosti MHM EKO.

Více souvisejících

libérie Ebola

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 23 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy