Česko prý sabotuje zákaz Bruselu. Co se děje na ambasádě v Moskvě?

Moskva - Ruský list přišel s tvrzením, že čtyřem státům EU včetně Česka jsou přednější peníze než nařízení Bruselu a vydávají navzdory unijnímu zákazu schengenská víza Rusům žijícím na anektovaném Krymu. České velvyslanectví v Rusku se dušuje, že to není pravda.

EU a všechny její členské státy odmítly uznat březnový ruský zábor Krymu. Pokud chtějí obyvatelé poloostrova cestovat do EU, musejí proto podat žádost o vízum na ukrajinském území, nikoli v Rusku. Česká ambasáda se podle svého prohlášení vydaného v Moskvě touto zásadou řídí.

Izvestija ale tvrdí, že ke "kompromisu" jsou ochotny konzulární úřady přinejmenším čtyř zemí EU - Česka, Řecka, Itálie a Nizozemska. "Nejde jen o loajalitu, velkou roli sehrává výběr konzulárních poplatků a hospodářská situace v cílové zemi," napsal ruský list.

"Pokud má žadatel z Krymu ruský pas, musí se obrátit přímo na český konzulát," řekl ruskému listu zaměstnanec jedné z ruských zprostředkovatelských služeb. "V případě souhlasu pak obyvatel Krymu může podat žádost v Rusku jako běžný obyvatel Ruské federace," uvedl.

Podle Alexandra Osaulenka, viceprezidenta Ruského svazu turistického průmyslu, je loajalita některých evropských zemí závislá na velikosti příjmů z turistiky.

České velvyslanectví na tvrzení ruských novin reagovalo prohlášením, které možnost takového postupu nepřipouští. "Česká republika stejně jako všechny ostatní členské státy EU neuznává anexi Krymu Ruskou federací," uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

"Všichni rezidenti Ukrajiny, kteří mají zájem získat schengenské vízum od České republiky, musejí i nadále podávat svoji žádost o vízum pouze na konzulárních úsecích diplomatických zastoupení České republiky na Ukrajině nebo ve vízových centrech na Ukrajině," uvedla ambasáda.

Související

Více souvisejících

víza Rusko ambasády

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 20 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy