Sláva v Kyjevě: Poprvé se sešel nový parlament, Jaceňuk opět premiérem

Kyjev - V Kyjevě se dnes poprvé sešel nový ukrajinský parlament. Ten hned schválil dosavadního premiéra Arsenije Jaceňuka i v čele nové prozápadní vlády. Koalice má v parlamentu pohodlnou většinu, snad tak nebude svědky rvaček, kterými se ukrajinští poslanci už mnohokrát "proslavili".

Jaceňuka na premiéra navrhovala pětice prozápadních stran, která má v parlamentu většinu, i prezident Petro Porošenko. Pro návrh, aby dosavadní premiér zůstal v čele vlády, pak ve 450členném parlamentu hlasovalo 341 poslanců.

Do čela parlamentu si poslanci zvolili podle očekávání bývalého vicepremiéra a blízkého Porošenkova spolupracovníka Volodymyra Hrojsmana, jenž tak v čele sněmovny vystřídá Oleksandra Turčynova.

Podle ukrajinské ústavy je předseda parlamentu tím, kdo zastupuje prezidenta, pokud ten není schopen plnit své povinnosti. Po únorovém sesazení Viktora Janukovyče tak v čele státu přechodně stanul právě Turčynov.

Poslanci, kteří vzešli z voleb 26. října, dnes složili přísahu. Slavnostnímu zahájení předsedal Turčynov, ačkoli podle ústavy zahajuje ustavující schůzi nejstarší člen parlamentu. Tím je Juchim Zvjahilskyj, který podle médií podporuje proruské separatisty na východě země a patří mezi spojence exprezidenta Janukovyče, jenž po mohutných protestech odstoupil a uprchl do Ruska. Aby se předešlo kontroverzím, bylo zahájení schůze svěřeno Turčynovovi.

Zdroj: YouTube

Poslanci dnes také drželi minutu ticha na počest zhruba stovky demonstrantů, kteří v únoru přišli o život na kyjevském náměstí Majdan, a také civilistů a vojáků, kteří zahynuli v bojích na východě země.

Zákonodárci společně přečetli přísahu, jejíž text byl promítán na velkou obrazovku. Text podepsala důstojnice ukrajinského letectva Naďa Savčenková, která byla v Rusku obviněna z údajného podílu na zabití dvou ruských novinářů na východní Ukrajině. Poslankyní byla zvolena za stranu Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.

Proevropským stranám, které s převahou ve volbách zvítězily, zajišťuje volební statistika pohodlnou parlamentní většinu. V jednokomorové sněmovně se 450 poslanci bude mít 304 hlasů.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Arsenij Jaceňuk

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 2 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 3 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 3 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

Už nyní jsme vítězi války na Ukrajině, tvrdí NATO. A kde jsme vyhráli, ptá se Maďarsko

Na setkání ministrů zahraničních věcí členských zemí NATO v Praze zaznělo prohlášení, že "z dlouhodobého hlediska jsme už nyní vítězi války". V pátek to na Facebooku kritizoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který toto tvrzení označil za projev nedostatku zdravého rozumu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy