Lavrov obvinil ukrajinskou armádu z porušování příměří, EU a NATO se zlobí

Moskva - Z nezdaru příměří v Debalceve dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov obvinil ukrajinskou armádu. Evropská unie a NATO jsou ovšem jiného názoru, opět se hovoří o zpřísnění sankcí.

"Příměří se dodržuje prakticky po celé frontové linii a v některých oblastech je patrné odhodlání odsunout těžké zbraně, alespoň povstalci to veřejně oznámili," konstatoval ruský ministr.

"K zastavení palby musí dojít všude, i v takzvaném debalcevském kotli. Jsme pro to, aby se všechna ustanovení minských dohod, včetně zahájení politického procesu, začala bezodkladně plnit," řekl ruský ministr. Zároveň obvinil ukrajinskou stranu, že se rozhodla "místo jednání prorazit obklíčení v debalcevském kotli".

Psali jsme:
Rusko už zabralo Ukrajinu, hlásí CNN +VIDEO
 

Postup vzbouřenců u Debalceve dnes odsoudila německá vláda, která ho označila za "masivní porušení" příměří dojednaného minulý čtvrtek v Minsku. "Je to vážný útok na (minské) dohody a na mírové naděje pro východní Ukrajinu," prohlásil v Berlíně vládní mluvčí Steffen Seibert. Otázce, zda jsou minské dohody mrtvé, se vyhnul.

Rusko odhalilo skutečné záměry?

I pro ministryni zahraničí EU Federiku Mogheriniovou jsou bojové operace v Debalceve jasným porušením příměří. "Separatisté musejí zastavit veškeré bojové akce. Rusko a separatisté musejí okamžitě a úplně dodržovat závazky dojednané v Minsku v souladu s úterní rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Musejí respektovat příměří a stáhnout těžké zbraně," prohlásila Mogheriniová.

EU je podle ní připravena podniknout "příslušné kroky," pokud boje neustanou. Podle názoru diplomatů tak Mogheriniová pohrozila novými protiruskými sankcemi.

"Dnes ráno jsem se doslechl, že prezident (Vladimir) Putin vyzval ukrajinské síly v Debalceve, aby se vzdaly. To rozhodně neodpovídá duchu dohod z minulého týdne. Rusko odhalilo své skutečné záměry," řekl britský ministr zahraničí Philip Hammond.

"Pokud příměří selže nebo pokud se přesvědčíme o nečestných záměrech Ruska, měli bychom především vydat jasné prohlášení o prodloužení existujících sankcí, které vyprší v červenci. Prodlouženy by měly být do konce roku," dodal britský politik.

Průchod svému rozhořčení dal dnes v lotyšské Rize i šéf NATO Jens Stoltenberg. Na konferenci ministrů obrany Evropské unie řekl, že situací v Debalceve je "hluboce znepokojen". "Vyzývám Rusko, aby skoncovalo s podporou separatistů a stáhlo své jednotky a zbraně z východu Ukrajiny v souladu s minskou dohodou," řekl Stoltenberg.

Související

Ukrajinská armáda

V Donbasu u Debalceve propukly těžké boje, zemřely desítky lidí

Kyjev - U města Debalceve na východní Ukrajině propukly v noci na dnešek tvrdé střety. Armáda a povstalci se vzájemně obviňují z pokusů o proražení fronty a hlásí vysoké ztráty protivníka. Debalceve bylo loni v únoru centrem urputných bojů, při nichž obklíčená ukrajinská armáda důležitý železniční uzel ztratila.

Více souvisejících

Debalceve, Ukrajina Sergej Lavrov EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy