Rakousko nese spoluvinu na hrůzách nacismu, připustil rakouský prezident

Vídeň – Rakousko nebylo jen první obětí nacistického Německa, mnoho Rakušanů anšlus schvalovalo a oslavovalo. Na spoluvinu Rakouska na hrůzách nacistické diktatury nesmíme zapomínat, uvedl rakouský prezident Heinz Fischer.

Rakouský prezident při příležitosti oslav 70. výročí poválečného obnovení Rakouska nechal slyšet, že Rakušané nebyli jen oběti nacismu. „Mnoho Rakušanek a Rakušanů bylo nepochybně odpůrci i oběťmi nacistického systému, ale skličující je, jak velkou část tvořili sympatizanti, podporovatelé a také bezohlední pachatelé. K tomu musíme připočíst, že vědomá nevšímavost, nepřemýšlení nebo oportunismus vládnoucímu režimu usnadnili sledování a dosahování jeho cílů," citovala Fischera agentura APA.

Zároveň Fischer vyzval své spoluobčany, aby už v zárodku umlčely jakékoliv nálady, které kdysi Rakousko vehnaly do náruče Adolfa Hitlera. Také zalitoval faktu, že jeho zemi trvalo dlouho, než začala napravovat velké množství křivd napáchané během 2. světové války.

Takzvaná druhá rakouská republika, která vznikla v roce 1945, podle Fischera nedostatečně plnila své závazky a odpovědnost vůči pronásledovaným. Vstřícným krokem by tak mohlo podle prezidenta být, kdyby země nabídla rakouské občanství lidem vyhnaným nacisty, nebo těm, kteří museli emigrovat.

„To, že se to nestalo, bylo velké bezpráví, které mnohé velmi bolelo a uznáno bylo až velmi pozdě, v mnohých případech příliš pozdě," dodal Fischer.

Související

Více souvisejících

Rakousko nacisté Heinz Fischer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy