Ukrajinou to nekončí? Putin se bojí nákazy, varuje Jaceňuk Evropu

"Ukrajina bojuje ve válce na dvou frontách. Ta, kterou vidíte v televizi, se odehrává na východě naší země, kde se tisíce ruských vojáků podílejí na ozbrojené agresi proti ukrajinské teritoriální integritě, zahrnující nelegální anexi Krymu. Méně viditelná, ale stejně důležitá je ukrajinská válka proti sovětské minulosti a zděděné korupci a špatnému vládnutí, které nás mnoho let brzdily," uvádí ukrajinský premiér Aresnij Jaceňuk. V komentáři pro server Washington Post obhajuje bolestivé reformy, které zavádí jeho kabinet, tvrdě kritizuje Rusko a snaží se Západ přesvědčit, že obyvatelstvo Ukrajiny se chce stůj co stůj vydat demokratickou cestou. Žádá též o západní pomoc.

"Tyto bitvy je třeba vybojovat a vyhrát společně, jelikož jsou klíčové pro jednu věc - ukrajinskou touhu budovat prosperující a demokratickou budoucnost," deklaruje premiér.

"Ruský prezident Vladimir Putin chce, abychom selhali, jelikož ví, že demokratické myšlenky jsou nakažlivé a svobodná Ukrajina by mu doma nastavila nevítaný příklad. Ruská vojenská intervence je pokusem zabránit změně tím, že nás donutí vybrat si mezi bezpečím a reformami," píše Jaceňuk.

"Ukrajinci jsou jednotní v odmítání této volby. Víme, že jedinou cestou k znovuzískání  kontroly nad naší budoucností je vytvoření moderní západní společnosti založené na odpovědné vládě, svobodném tržním hospodářství a vládě práva. Namísto zpomalení tempa politické a hospodářské změny ji urychlujeme," ujišťuje předseda vlády.    

"Mnoho zásadních reforem již bylo přijato. Zajistili jsme tvrdou rozpočtovou disciplínu a zahájili totální hospodářskou deregulaci, abychom se odřízli od džungle nařízení, která dusí podnikání a umožňuje korupci. Odstraňujeme rušivý vliv obchodních magnátů i hospodářském i veřejném životě. Převedli jsme finanční pravomoci na místní komunity, které jsou blíže našim občanům," vyjmenovává komentář.

"Naše těžké rozhodnutí zavést vysoké domácí ceny plynu souběžně odstraní hlavní cestu korupce, zvýší efektivitu, podpoří domácí produkci a omezí potřebu ruského importu," dodává Jaceňuk.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Iniciovali jsme vlnu korupčních šetření a zatýkání, zahrnující i vysoké státní představitele. Výrazně redukujeme pracovní síly ve veřejných službách. Daňový systém se zjednodušuje, aby podpořil investice a omezil podvody. A toto jsou jen hlavní body mnohem většího programu," slibuje ukrajinský politik.

"Odpovědnost za pochopení těchto reforem leží na samotných Ukrajincích. Potřebujeme ale podporu našich partnerů, aby nám pomohli stabilizovat hospodářství a odradit Rusko od další agrese, zatímco je (reformy) provedeme," prosí premiér.

"Jsme vděční za pomoc, které se nám již dostalo. Nebyli bychom schopni stabilizovat naši finanční situaci bez programu Mezinárodního měnového fondu  schváleného v únoru. Budeme potřebovat větší podporu ve formě americké bilaterální pomoci, technické asistence, soukromých investic a vedení v rámci mezinárodních finančních institucí. Také potřebujeme, aby zůstaly v platnosti mezinárodní sankce vůči Rusku, dokud nebude plně splněna dohoda z Minsku," uvádí Jaceňuk.  

"Nikdo by neměl pochybovat o tom, co je v sázce. Velký úspěch 'celistvé a svobodné Evropy' dosažený na konci studené války je pod přímým útokem obnovujícího se ruského autoritářství a imperialismu. Ukrajina nese nápor tohoto útoku, ale dopady umožnění likvidace naší nezávislosti na Ukrajině neskončí. Umožní to vzniku nových hrozeb a krizí, jejichž řešení bude obtížnější a nákladnější. Podkopána bude samotná demokratická myšlenka," varuje politik.  

"Společně tomu můžeme zabránit. Při našem pevném odhodlání k reformám a za podpory našich partnerů můžeme naplnit sny našeho národa o svobodě a prosperitě. Demokracie je doposud nejmocnější zkoncipovaná myšlenka a to platí ještě více, pokud demokratické země stojí bok po boku. To byla lekce amerického vedení v minulém století. Je pro nás inspirující i dnes," uzavírá komentář.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Arsenij Jaceňuk Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy