Drama u Mukačeva: Ozbrojenci na útěku, Slovensko střeží hranice s Ukrajinou

Kyjev/Bratislava - Údajně kvůli pašování cigaret došlo o víkendu k přestřelce mezi ozbrojenci Pravého sektoru a bezpečnostními silami, radikálům se nakonec podařilo z obklíčení uprchnout. Tajemník ukrajinské bezpečností rady Oleksandr Turčynov mezitím vyzval ke kádrové čistce v Zakarpatské oblasti. Slovensko už zpřísnilo ostrahu společné hranice s Ukrajinou.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes nařídil propustit všechny celníky v Zakarpatské oblasti "Nařídil jsem propustit všechny zaměstnance zakarpatské celní služby, od náčelníka po řadového pracovníka, a pro zajištění chodu celnic povolat do oblasti pracovníky z dalších regionů," uvedl premiér.

Násilnosti u zakarpatského Mukačeva, které rozpoutali ozbrojenci z pravičácké bojůvky Pravý sektor, si o víkendu vyžádaly zřejmě tři lidské životy a desítku zraněných. Ozbrojencům se mezitím podle médií nejspíše podařilo uprchnout z obklíčení, každopádně se je policistům dosud nepodařilo dopadnout.

VIDEO: Začátek přestřelky s Pravým sektorem

Zdroj: YouTube

Ukrajinské ministerstvo vnitra dnes označilo za vůdce útočníků velitele záložního praporu Pravého sektoru Romana Stojku, bývalého zakarpatského kriminalistu. Dvaatřicetiletý Stojka byl jako policista dvakrát kázeňsky potrestán, než byl v roce 2009 z řad policie propuštěn.

Úřady nyní pátrají po dvojici ozbrojenců Pravého sektoru, kteří na útěku před zákonem zajali šestiletého chlapce. Zda je Stojka mezi nimi, není jasné. Rukojmí, kterým se kryli při ústup do lesa, později propustili, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ministerstva vnitra.

Ozbrojenci se nyní podle policistů ukrývají v okolí vesnice Bobovyšče, která leží asi 15 kilometrů severně od Mukačeva. Dvojici bojovníků Pravého sektoru pronásledují příslušníci ukrajinských speciálních sil, oblast monitorují policejní vrtulníky.

Slovensko po incidentu posílilo ochranu společné hranice s Ukrajinou pro případ, že by se ozbrojenci Pravého sektoru pokusili dostat do země pod Tatrami. Více policistů Slovensko nasadilo i na hraniční přechody s východním sousedem. "Nemyslím si, že by se lidé, kteří tam měli problém, snažili hledat úkryt u nás. Spíše se budou ukrývat na území Ukrajiny," řekl portálu Aktuality.sk slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Navzdory tomu slovenská policie nařídila příslušníkům hraniční a cizinecké policie nosit ve službě samopal a ochrannou přilbu a vestu. Do pohotovosti také uvedla speciální policejní jednotky na východě země.

Některá média označila incident za boj o vliv v západoukrajinské Zakarpatské oblasti mezi nacionalistickým hnutím Pravý sektor a místními kriminálními skupinami.

Incidentu byla dnes věnována schůze ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany, hlavního bezpečnostního orgánu země. Prezident Porošenko na zasedání prohlásil, že žádná politická strana na Ukrajině nesmí mít a nebude mít své vlastní ozbrojené složky. "Žádná politická organizace nemá právo vytvářet zločinecké struktury," prohlásil prezident ve zjevné narážce na bojové formace Pravého sektoru.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Oleksandr Turčynov (šéf ukrajinského parlamentu) Pravý sektor (ukrajinské ultranacionalistické hnutí)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 21 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy