Na Ukrajině jde do tuhého, zděsil se analytik. Dějou se skandální věci

"Ačkoliv byla ukrajinská revoluce převážně vedená liberálními Ukrajinci usilujícími o připojení k Evropě, majdanské hnutí zahrnovalo jisté problematické elementy: malý, ale hlasitý soubor extrémních ukrajinských nacionalistů. Spojené státy to k dnešnímu datu v zásadě přehlížely - to se však nedávno změnilo," uvádí Josh Cohen. Bývalý představitel Agentury Spojených států pro mezinárodní rozvoj a zahraničněpolitický analytik v komentáři pro server Moscow Times zkritizoval přehlížení aktivit ultrapravicových sil na současné Ukrajině.

Hajlování a hákové kříže

"Americká Sněmovna reprezentantů jednomyslně schválila dodatek k americkému vojenskému rozpočtu zakazující výcvik a podporu extremistickému polovojenskému praporu Azov. Kongresman John Conyers si nebral servítky. 'Jsem vděčný, že sněmovna reprezentantů jednomyslně minulý večer schválila můj dodatek, který zajistí, že naše armáda nebude cvičit členy odporného neonacistického praporu Azov,' prohlásil," připomíná Cohen.

"Mnoho Ukrajinců dávalo najevo, že tento krok Sněmovny považují za faul. Azov vydal stanovisko vyjadřující pobouření nad rozhodnutím, zatímco Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova vstřícně navrhl, že se rozvědka Spojených států možná mohla podívat na Conyersovy nadace," uvádí analytik.    

"Ukrajinci by však akcí kongresu neměli být zaskočeni. Azov jej vojenským křídlem Sociálně-národního shromáždění Ukrajiny, strany založené zapřisáhlým rasistou Andrijem Biletskym. Biletského názory jsou přinejmenším problematické," tvrdí expert.

"Z masy jedinců musí povstat národ; a ze slabého moderního člověka superman. ...historickou misí našeho národa v tomto přelomovém století je vést bílé rasy světa v poslední křížové výpravě za přežití: křížové výpravě proti Židy vedenému podlistvu," cituje komentář Biletského článek z roku 2010.  

"Logo Azovu je převrácený vlčí hák, což byl symbol hojně užívaný v nacistickém Německu a mnoho jeho členů se objevuje na fotkách s nacistickou svastikou v pozadí, kterak provádějí hitlerovský pozdrav," dodává Cohen.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Asi byste si dokázali představit, že se postmajdanská vláda od takové skupiny distancuje - ale mýlili byste se. Jako kdyby kárali Conyerse, politik a byznysmen Arsen Avakov a ministr národní bezpečnosti a rady obrany Olexandr Turčinov nedávno udělili vojákům z Azovu medaile v třicetiminutovém ceremoniálu ve městě Mariupol," píše expert.

"Pravda, Azovu se dostává vášnivého sponzorství od samotného Avakova, který sám Azov nedávno agresivně hájil, přičemž popsal vlčí hák jako součást městského štítu mnoha evropských měst a deklaroval, že každý, kdo mu řekne, že tito chlapci hlásají nacistické názory, nosí svastiky a podobně, je otevřený lhář a hlupák," parafrázuje komentář ukrajinského ministra vnitra.   

Hlavní proud mlčí

"Avakov není jediný, kdo zlehčuje extremistické elementy revoluce. Ve své horlivé snaze čelit Ruskem sponzorované války na Ukrajině dokonce mnoho aktivistů euromajdanu přehlíží či zlehčuje nacionalistické elementy v majdanském hnutí. Volodymir Isčenko, zástupce ředitele Centra pro sociální a pracovní výzkum v Kyjevě, v listu Guardian poznamenal, že je zarážející, nakolik se krajně pravicové a neonacistické názory a konexe nezdají být problematické pro ukrajinské představitele ani hlavní veřejný proud," připomíná Cohen.      

"Typickým příkladem je reakce na západní odpor proti novému ukrajinskému zákonu kriminalizujícímu kritiku dvou nacionalistických organizací z druhé světové války - Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) a Ukrajinské povstalecké armády (UPA), které kolaborovaly s nacisty. Ačkoliv OUN a UPA bojovaly proti Sovětům i Němcům, hájily etnicky homogenní velkou Ukrajinu, podílely se na holocaustu a etnických čistkách Poláků na západě Ukrajiny. Bohužel, navzdory jasným důkazům předložených množstvím historiků ohledně zapojení OUN a UPA do pogromů a masového etnického násilí, mnoho Ukrajinců toto jednoduše považuje za kremelskou propagandu na základě předpokladu, že pokud něco tvrdí Moskva, opak je pravdou," domnívá se analytik.

"Aby bylo jasno - nic z toho neospravedlňuje ruské podkopávání ukrajinské suverenity. Veškeré ukrajinské nedostatky jsou mizivé ve srovnání se stále autoritativnějším režimem v Moskvě. Navíc Ruskem sponzorovaní separatisté také nejsou zrovna skauti a v mnoha ohledech jsou ještě horší. Jak poukazuje charkovská Skupina obrany lidských práv, existuje spojení mezi separatisty a ruskými fašistickými či neonacistickými stranami jako jsou Ruská strana národní jednoty a Euroasijská mládežnická unie Alexandra Dugina. Mezi těmi, kdo válčí po boku separatistů, je také velké množství členů těchto stran," vysvětluje odborník.       

"Ukrajinci by přesto měli vyvarovat vášnivému vzdorování legitimním západním obavám všeobecným argumentem, že Rusko je horší. Na rozdíl od Kyjeva neprojevuje Moskva žádnou touhu přidat se k západním institucím, jako jsou NATO a Evropská unie, a proto by Ukrajina neměla pokládat Rusko za standard. Zarputilé přežívání extremistické ideologie a politiků na postmajdanské Ukrajině je zcela reálné a je nejvyšší čas, aby stoupenci majdanu ze všech proudů přestali ignorovat či zlehčovat tuto skutečnost namísto toho, aby se od ní rozhodně odpoutali," apeluje Cohen.     

"Poprvé od ukrajinské nezávislosti existuje konsensus přidat se k Západu. Jak dala (americká) Sněmovna jasně najevo, extremisté nemohou být součástí této rovnice," uzavírá rázně expert.  

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Ukrajinská krize Pravý sektor (ukrajinské ultranacionalistické hnutí)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy