Hollande popírá, že se Francie a Rusko dohodly na odškodnění za lodě Mistral

Moskva - Rusko a Francie zatím nedospěly k dohodě o vrtulníkových lodích třídy Mistral, jež Paříž odmítla ruskému námořnictvu vydat, přestože kontrakt byl uzavřen a částka uhrazena. Podle agentury AFP to dnes řekl francouzský prezident François Hollande a popřel informaci, že se země dohodly na výši odškodnění, kterou přinesla agentura RIA Novosti s odvoláním na kremelské poradce. List Kommersant k tomu napsal, že Francie má prý zaplatit Rusku 1,2 miliardy eur (32 miliard korun).

Prozatím není mezi Francií a Ruskem žádná dohoda ohledně lodí Mistral, prohlásil podle AFP Hollande na jihozápadě Francie. "Jednání probíhají. Rozhodnutí přijmu v příštích týdnech," dodal.

Zdroj: YouTube

Francouzská vláda smlouvu na dodávku dvou plavidel z roku 2011 loni zrušila, když Rusko násilně anektovalo ukrajinský Krym a podpořilo boj východoukrajinských separatistů. Prodej vrtulníkových lodí v celkové hodnotě 1,2 miliardy eur byl největším zbrojním kontraktem uzavřeným mezi Ruskem a některým z členských států NATO.

Informaci o ukončení rozhovorů získala údajně ruská agentura od kremelského poradce Vladimira Kožina, který je s průběhem jednání obeznámen. Výši kompenzace Kožin odmítl uvést s tím, že částka bude zveřejněna v okamžiku, kdy bude kontrakt formálně zrušen.

Ruský list Kommersant nedávno oznámil, že Paříž nabízí vrácení 785 milionů eur, ale jen tehdy, pokud ruská vláda dá písemný souhlas s prodejem plavidel jinému zákazníkovi. Takové řešení ale Rusko podle deníku odmítá a trvá na splacení 1,2 miliardy. "Místo dvou Mistralů do Ruska připluje 1,2 miliardy eur," napsal dnes Kommersant s odvoláním na své informace.

Podle kontraktu na stavbu dvou lodí, Vladivostok a Sevastopol, mělo ruské námořnictvo obdržet Vladivostok v listopadu 2014, ale kvůli událostem na Ukrajině francouzské úřady odkládaly předání plavidla. Loděnice zajišťovala údržbu Vladivostoku na svůj účet, což ji podle odhadů stálo každý měsíc prý pět milionů eur.

Rusko naopak do svých ztrát započítalo kromě již předem zaplacené částky 892,9 milionů eur na stavbu lodí také náklady na výcvik 400 členů posádky, na výstavbu infrastruktury ve Vladivostoku a na výrobu čtyř prototypů palubních vrtulníků Kamov Ka-52K, což dohromady podle listu činilo 1,163 miliardy eur.

"Tato suma bude vrácena v plné výši," uvedly zdroje listu s tím, že k částce se ještě připočítají výdaje spjaté s odmontováním ruského zařízení, které bylo do lodí zabudováno během stavby. Jde například o systémy řízení a spojení, s jejichž demontáží má pomoci skupina ruských specialistů, vyslaná do Saint-Nazaire. Po vyplacení odškodnění má ruské ministerstvo obrany vydat Francouzům certifikáty konečného uživatele a Moskva oficiálně dovolí Paříži plavidla prodat jinému zájemci.

Celá záležitost by se tak podle Kommersantu mohla oficiálně uzavřít již během první srpnové dekády.

Prodej vrtulníkových lodí v celkové hodnotě 1,2 miliardy eur (32 miliard korun) byl největším zbrojním kontraktem uzavřeným mezi Ruskem a některým z členských států NATO.

Související

Více souvisejících

Lodě třídy Mistral Rusko Francie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy