Rusko tvrdě zaplatí? Putin přecenil karty a je zranitelný, varuje ekonom

"Přečteme-li si světový tisk, jeden by si myslel, že poslední dva roky byly pro ruského prezidenta Vladimira Putina dobré. Rusko kontroluje Krym a destabilizovalo velkou část východní Ukrajiny. Padající ceny ropy možná způsobily zmatek v ruských financích, ale zdá se, že Putinova domácí podpora zatím neutrpěla," začíná svůj komentář pro server Moscow Times ekonom Paul R. Gregory. Profesor z Houston Univerzity v něm shrnul problémy, kterým ve skutečnosti Rusko kvůli svým kontroverzním akcím aktuálně čelí.

Jedna žaloba za druhou

"V roce 2014 například Evropský soud pro lidská práva (ECHR) vynesl 129 rozhodnutí v neprospěch Ruska a (letos) v lednu Rada Evropy zbavila Rusko jeho hlasovacího práva kvůli porušování mezinárodních zákonů. Jak se tyto verdikty hromadí, začínají představovat hrozbu pro ruské mezinárodní postavení, jeho finanční kondici a Putina samotného," konstatuje Gregory.  

"Tato rozhodnutí nejsou ryze symbolická. V červenci 2014 Stálý rozhodčí soud v Haagu nařídil Rusku zaplatit 50 miliard dolarů bývalým akcionářům ropné společnosti Jukos za nelegální bankrot firmy a předání jejích aktiv Rosneftu, státem ovládané těžařské firmě. Na svém vrcholu v roce 2003 měl Jukos hodnotu 30 miliard dolarů. Verdikt je největší, jaký kdy rozhodčí soud vynesl a nelze se proti němu odvolat. V červnu 2014 nařídil ECHR v jiném případu Rusku zaplatit akcionářům Jukosu více než dvě miliardy dolarů za způsobenou morální újmu. Tento rozsudek byl také nejvyšší v historii soudu. Rusko, které se nachází uprostřed krize likvidity, bude mít problémy tak vysoké sumy shromáždit; pokud se však nepodrobí, ohrozí budoucí zahraniční investice," uvádí ekonom.     

"Kauza Jukos může být předzvěstí dalšího vývoje. Evropská komise v dubnu vydala oficiální stížnost na ruský plynárenský gigant Gazprom, který viní z porušování evropský antimonopolních zákonů, jelikož si rozparceloval trh s plynem ve střední a východní Evropě, zakázal přeshraniční prodej plynu a uzavřel plynovody třetím stranám. Gazprom čelí pokutě ve výši 10% svých příjmu, které v minulém fiskálním roce dosáhly 177 miliard dolarů. Jelikož se potýká s nízkou cenou plynu, zvyšující se konkurencí a nyní i propadem těžby, bude Gazprom pod tvrdým tlakem, aby dal potřebnou sumu dohromady bez obětování urgentních infrastrukturních projektů," míní profesor.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

"Rusko se také ocitá pod zvyšujícím se tlakem kvůli svému údajně zločinnému jednání. Nedávno vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN předloženou Malajsií, Ukrajinou, Nizozemskem, Austrálií a Belgií o zřízení trestního tribunálu k potrestání osob odpovědných za sestřelení letu Malaysia Airlines MH17 v červenci loňského roku nad rebely ovládaným územím na východní Ukrajině. Pokud by se ruská vina za sestřelení MH17 prokázala, Putinovo líčení své země jako pouhého přihlížejícího v ukrajinském konfliktu by se ukázalo jako lživé. V každém případě ruské veto v Radě bezpečnosti otevřelo dveře pro Nizozemsko - které při útoku ztratilo nejvíc občanů - aby prosazovalo další sankce," nastiňuje odborník.   

"Mezitím v červenci 2014 Británie obnovila vyšetřování případu bývalého důstojníka ruské státní bezpečnosti Alexandra Litviněnka, který se stal britským občanem a v listopadu 2006 byl otráven poloniem. V Londýně se uskutečnila veřejná slyšení s cílem odhalit, kde leží odpovědnost za jeho smrt. Případné rozhodnutí britského soudu, že ruská vláda nařídila či iniciovala Litviněnkovu vraždu by mělo dalekosáhlé důsledky. Posílilo by volání Evropského parlamentu po nezávislém mezinárodním prošetření vraždy ruského opozičního politického lídra Borise Němcova a dodalo váhu petici jeho rodiny za mezinárodní vyšetřování," dodává Gregory.

Za anexi Krymu Rusko zaplatí   

"Nakonec, ačkoliv Rusko fakticky ovládlo Krym, pravděpodobně stále více pociťuje právní důsledky za svou přítomnost (na poloostrově). Žádná důvěryhodná vláda nebo mezinárodní organizace nepřijímá ruský popis anexe jako legálního demokratického aktu krymského lidu. OSN, G7, Evropská unie a Spojené státy, ti všichni ji charakterizují jako nelegální čin. Německá kancléřka Angela Merkelová ho v květnu - v Putinově přítomnosti - popsala jako zločinný a nelegální dle mezinárodního práva," připomíná profesor.     

"V červnu Ukrajina prezentovala Rusku sedmnáctidílný výpočet svých ztrát kvůli anexi Krymu, celkem čítající téměř 90 miliard dolarů. Další škody by mohly být účtovány za Ruskem podporovanou válku na jihovýchodě Ukrajiny, která vedla k 6 tisícům úmrtí a rozsáhlému poškození infrastruktury. Rusko se nepochybně utápí v dlouholetých právních bitvách před ECHR a Mezinárodním centrem pro řešení investičních sporů. Tyto nekonečné právní výzvy budou odrazovat od investic na Krymu, což bude vyžadovat, aby Rusko v následujících letech okupované území dotovalo," předpovídá ekonom.

"Putin přecenil své karty. Krom připsání odpovědnosti za škody způsobené v průběhu konfliktu na Ukrajině čelí Rusko právním pokutám rovnajícím se zhruba 4 procentům jeho HDP - zhruba stejně je (v Rusku každoročně) vynakládáno na vzdělávání. Putinovi se mohlo podařit ovládnout právní systém ve své zemi, ale vůči mezinárodním verdiktům zůstává zranitelný," deklaruje komentář.    

"Jelikož je Rusko příliš zapojeno do mezinárodního právního a finančního systému na to, aby odřízlo své vazby a stalo se darebáckým státem, jeho prezident bude se stále větší pravděpodobností čelit důsledkům svého jednání," uzavírá rázným tvrzením Gregory.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Více souvisejících

Rusko měnová krize v Rusku Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 39 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy